hrana donacija naslovna

Biljana Brozan pohvalila hrvatske tvrtke: Od početka inicijative ‘Najdonator’, ovo su rekordne brojke donirane hrane

GREEN_300_listici_sredina

Socijalna i ekološka osviještenost

Ukupna prodajna vrijednost donirane hrane u prošloj godini, i to bez PDV-a,  iznosila je 4.927.166,11 eura, odnosno 37.123.733,05 kuna, što je 25% više nego godinu prije.

U tijeku su pripreme za dodjelu priznanja “Najdonator” hrvatskim tvrtkama, koje tijekom godine doniraju hranu, pa su tom prigodom objavljeni podaci o ukupnim prijavljenim donacijama u 2022. godini.

Ukupna prodajna vrijednost donirane hrane u prošloj godini, i to bez PDV-a,  iznosila je 4.927.166,11 eura, odnosno 37.123.733,05 kuna, hrvatske tvrtke koje su sudjelovale u ovoj hvale vrijednoj inicijativi mogu biti ponosne jer je riječ o rekordnom iznosu donirane hrane u Hrvatskoj, većoj čak 25 posto u odnosu na 2021. godinu.

“Ovo su podaci koji svakako vesele jer pokazuju kako i u kriznim vremenima poput ovih hrvatske tvrtke pokazuju izuzetnu društvenu odgovornost i osviještenost u doniranju hrane. Svjesna sam kako je jednom dijelu povećanja ovog iznosa pridonijela i inflacija, ali je ovoliki porast u odnosu na godinu prije definitivno razlog za zadovoljstvo”, rekla je, kako piše Poslovni.hr, potpredsjednica eurosocijalista te organizatorica priznanja “Najdonator” Biljana Borzan.

Inicijativa “Najdonor”, pokrenuta je 2018. godine, a njezini idejni začetnici i osnivači bili su eurozastupnica Biljana Borzan i “Mreža hrane”, a svrha je bila odati priznanje najvećim donatorima hrane među hrvatskim tvrtkama i time potaknuti ostale tvrtke na doniranje.

Na jesen će se u Europskom parlamentu održati šesta po redu dodjela priznanja “Najdonator”, nakon što se kontaktiraju svi donatori koji su Poreznoj upravi prijavili svoje donacije.

Biljana Brozan je istaknula važnost doniranja hrane zbog toga što se mnogim građanima Republike Hrvatske smanjila kupovna moć uslijed krize u Ukrajini, ali i uslijed uvođenja eura i povećanja cijena izavanih inflacijom. Postoje mnogi građani kojima je ozbiljno ugrožena egzistencija, naglašava Brozan, pa je samim time i veća društvena odgovornost onih koji imaju više.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.