vulkan merapi naslovna

Drugi put eruptirao ove godine: Kod kratera aktivnog vulkana na Sumatri stradalo 11 planinara

GREEN_300_listici_sredina

U stanju pripravnosti

Jedan od aktivnijih vulkana u Indoneziji, Merapi, već je eruptirao početkom ove godine, a sada je smrtno stradalo 11 planinara koji su se našli u neposrednoj blizini kratera.

Jedan od najaktivnijih vulkana na otoku Sumatri, u Indoneziji, vulkan Merapi, eruptirao je u nedjelju 3. prosinca, ispustivši u nebo stup pepela viskok tri kilometra. Prema snimkama, koje kruže internetom, vulkanski pepeo prekrio je ceste u okolici vulkana.

Kako je ovaj vulkan često posjećivan, za vrijeme erupcije na području je bilo 75 planinara, a 49 ih je evakuirano tijekom ponedjeljka. Međutim, tijekom erupcije poginulo ih je 11, a 12 osoba je nestalo i za njima se trenutno traga.

vulkan indonezija

Vlasti očekuju još intenzivniju aktivnost vulkana Merapi pa je podignut stupanj pripravnosti te je uspostavljena zona zabrane pristupa tri kilometra od kratera.

Vulkan je eruptirao i početkom 2023. godine, a tijekom erupcije u travnju 1979. poginulo je čak 60 osoba. U Indoneziji je trenutno aktivno 127 aktivnih vulkana, koji su dio pacifičkog “vatrenskog prstena”.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.