Image: 373615848, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

Drastično visoke cijene šećera: ‘Smanjujemo površine uzgoja šećerne repe, nema smisla’

GREEN_300_listici_sredina

Na području cijele Europske unije

Europski uzgajivači šećerne repe sve se više okreću drugim kulturama. Kako tvrde, problem su ekološka pravila Europske unije koja su “u sukobu s pokušajima da se zaustavi inflacija i osigura opskrba šećera”, javlja Reuters.

Rezultat je to presude Vrhovnog suda EU koji je u siječnju donio odluku da se šećerna repa ne može izuzeti od zabrane korištenja posebne vrste insekticida. Riječ je o neonikotinoidima, vrsti insekticida koji uzgajivači godinama koriste kako bi usjeve zaštitili od bolesti poput virusne žutice u šećernoj repi. Međutim, taj je insekticid izrazito otrovan za pčele i druge oprašivače pa je EU odlučila zabraniti ga.

Ta je odluka dovela do smanjenja površina pod šećernom repom na području cijele EU.

Skok cijena

“U našoj regiji izgubili smo 15%  šećerne repe ove godine”, rekao je Alexandre Pele, koji ima farmu od 240 hektara u središnjoj Francuskoj.

“Mučio sam se da ispunim obveze vezane uz količinu s tvornicom šećera jer su moji prinosi značajno opali zbog zabrane korištenja neonikotinoida”, rekao je Pele.

Inače, Europska unija je treći najveći proizvođač šećera u svijetu pa bi smanjenje proizvodnje moglo utjecati na skok globalnih cijena.

“Ušli smo u novu paradigmu šećera, niske cijene su stvar prošlosti”, rekao je analitičar jednog od najvećih svjetskih trgovaca šećerom.

“Globalne zalihe su niske, potražnja raste, a ponuda je ranjiva u cijelom svijetu zbog klimatskih promjena, zbog poteškoća u širenju proizvodnje bilo gdje, a ne samo u Europi.”

Šećer nikad skuplji

Paralelno, cijene šećera u EU-u na najvišim su razinama ikada, otprilike duplo više nego prije dvije godine. Europska komisija očekuje da će uvoz šećera porasti za oko 60% u tekućoj sezoni.

Od siječanjske sudske presude kojom se zabranjuju izuzeća, površina koja je pod šećernom repom u Francuskoj, najvećem proizvođaču šećera u EU, pala je na najnižu razinu u posljednjih 14 godina.

Iz Europske komisije priopćili su da očekuju da će ukupna površina usjeva na kojima je zasađena šećerna repa pasti za oko tri posto ispod petogodišnjeg prosjeka zbog ove presude.

Koje je rješenje?

Jednoj od 10 vrsta pčela i leptira, kritičnih za očuvanje bioraznolikosti, trenutno prijeti izumiranje, a skupine za zaštitu okoliša zajedno s EU-om velik dio krivnje pripisuju spomenutom insekticidu.

“Šteta za oprašivače je neosporna. To su najviše proučavani pesticid u ljudskoj povijesti i vrlo dobro znamo kako djeluju”, rekao je Noa Simon Delso, znanstveni direktor u Beelifeu, neprofitnoj organizaciji sa sjedištem u Bruxellesu.

Nekoliko proizvođača sjemena, uključujući njemački KWS Saat (KWSG.DE) radi na novim sortama šećerne repe koje bi bile prirodno otporne na virusnu žuticu, ali farmeri kažu da one možda neće biti dostupne do 2027.

PHOTOS BY: Profimedia, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.