pexels-vanessa-loring-5971871

Dostava hrane u višekratnom posuđu? Nama zvuči sjajno!

GREEN_300_listici_sredina

U ovom gradu ugostiteljski objekti smanjuju otpad

Budući da ambalaža čini veliki dio čvrstog komunalnog otpada, inicijativa Grada Beča za smanjenje otpada potiče ugostiteljske objekte i njihove goste na korištenje višekratnog posuđa pri posluživanju hrane. Ova hvalevrijedna inicijativa mogla bi poslužiti kao primjer i drugim gradovima koji nastoje smanjiti otpad.

Posljednjih je godina trend jedenja izvan kuće uzeo zamah pa se korištenjem jednokratnog posuđa i pribora povećao i otpad, kako kod kuće tako i na radnom mjestu. Ugostiteljski objekti u glavnom gradu Austrije sada posebnim naljepnicama informiraju svoje goste kako im hranu koju su naručili za ponijeti mogu poslužiti i u višekratnom posuđu.

Žuta naljepnica tako ukazuje na to da gosti mogu donijeti svoje višekratno posuđe pa u restoranima ne moraju ni posebno pitati koristi li se ono. Zelena naljepnica poziva korisnike restorana da spontano i čiste savjesti ponesu jelo u višekratnom posuđu koje im lokal stavlja na raspolaganje.

Tako se udio jednokratnog posuđa i pribora znatno smanjuje, a gosti restorana mogu izabrati ekološki prihvatljivu alternativu. Naljepnice se izdaje u formatu A5 i besplatne su, a restorani ih mogu izložiti i na stolovima svojih objekata. Osim toga pojedini restorani nude mogućnost i dostave hrane u višekratnom posuđu.

Akcija „Višekratno posuđe za hranu za ponijeti“ inicijativa je Grada Beča i Magistratskog odjela za zaštitu okoliša (MA 22) nastala u suradnji s Bečkom gospodarskom komorom i važan je korak k ekološkom osvješćivanju, održivosti i smanjenju otpada.

Grad Beč već se dugo zalaže za smanjenje otpada i učinkovitu upotrebu prirodnih resursa. Tako je u Beču još 2011. zakonski propisano korištenje višekratnog posuđa na većini događanja. Velika događanja poput filmskog festivala ili zimskog klizališta na trgu ispred gradske vijećnice uspješno se održavaju uz korištenje višekratnog posuđa.

 

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Pixabay / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.