R6AXA1 Seychelles Giant Tortoise (Dipsochelys hololissa), Curieuse Island near Praslin, Seychelles, Africa, Indian Ocean.  Seychelles giant tortoise, Aldabra

Danas slavi rođendan najstarija životinja na svijetu! Jonathan ima 191 godinu!

GREEN_300_listici_sredina

Dobrog je zdravlja

Ova kultna životinja proživjela je građanski rat u SAD-u, veći dio vladavine kraljice Viktorije, uspon i pad Sovjetskog Saveza i čak dva svjetska rata. No, divovska kornjača - koja živi na otoku Sveta Helena od 1882. - sve je to podnijela.

Ova kornjača rođena je prije gotovo dva stoljeća, početkom 1800-tih, što ju ne čini samo najstarijom kornjačom u povijesti, nego i najstarijom živućom kopnenom životinjom na svijetu. Više od 140 godina živi usred južnog Atlantskog oceana, na otoku Sveta Helena, šest sati leta od Johannesburga u Južnoj Africi.

Za Jonathana se godinama brinuo veterinar Joe Hollins, čak i sada kada je u mirovini.

Jonathan je stariji od telefona, poštanske marke i fotografije, a trenutno je u dobrom zdravlju, kažu njegovi staratelji, a prenosi Euronews.

“On je preživio svjetske ratove, uspon i pad Britanskog Carstva, mnoge guvernere, kraljeve i kraljice koji su vladali. To je prilično nesvakidašnje, a on je cijelo vrijeme bio ovdje“, rekao je i dodao da se osjeća iznimno ponosno.

Nacionalno blago

Za njega je ovo, naime, velika privilegija, brinuti se o najstarijoj kopnenoj životinji na svijetu.

Ova kultna životinja proživjela je građanski rat u SAD-u, veći dio vladavine kraljice Viktorije, uspon i pad Sovjetskog Saveza i čak dva svjetska rata. No, divovska kornjača – koja živi na otoku Sveta Helena od 1882. – sve je to podnijela.

U Svetoj Heleni on je nacionalno blago, a prikazuje se na poleđini lokalnog novčića od pet penija.

Sada slijep i bez osjetila njuha, provodi dane slobodno lutajući po zemljištu Guvernerove kuće.

 

PHOTOS BY: Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.