371915267_329466632783229_42432619161388952_n

FOTO Čudo u zagrebačkom Botaničkom vrtu: Po prvi put procvjetala rijetka biljka

GREEN_300_listici_sredina

Lijepe vijesti

Riječ je o istočnoafričkom polugrmu Pseuderanthemum hildebrandtii (por. primogovki, Acanthaceae), tropskoj biljki koja pripada porodici Acanthaceae.

Ljubitelje cvijeća oduševila je vijest koja je stigla iz Botaničkog vrta Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu. Procvjetalo je pravo malo čudo prirode!

“Dobro jutro! Prvi put cvjeta u našoj zbirci… U prirodi biljka nema ovako bogate cvatove, nego često nosi samo jedan cvijet!”, pohvalili su se na iz Botaničkom vrta na službenom Facebook profilu.

Riječ je o istočnoafričkom polugrmu Pseuderanthemum hildebrandtii (por. primogovki, Acanthaceae), tropskoj biljki koja pripada porodici Acanthaceae. Ova biljka je prirodna za tropske i suptropske regije jugoistočne Azije, uključujući područja poput Indonezije, Malezije i Tajlanda.

Neobična biljka

Ova neobična biljka može narasti i do 30 centimetara, što ju čini pogodnom za uzgoj u unutarnjim uvjetima, ali može biti i ukrasna biljka u vrtu u područjima s toplijom klimom.

Često se uzgaja zbog dekorativnih listova koji imaju jedinstvenu mrežastu teksturu i kontrastne boje.

Cvjetanje Pseuderanthemum hildebrandtii, kao i mnogih drugih biljaka, može varirati u trajanju, ali obično cvjetovi ostaju na biljci do dva tjedna u punom cvatu, ponekad i duže, ovisno o uvjetima uzgoja i samoj vrsti.

PHOTOS BY: Facebook/Botanički vrt / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.