1.-UBA-Scan4Chem-scaled

Aplikacijom do informacija o štetnim kemikalijama u proizvodima

GREEN_300_listici_sredina

Posebno korisna za nadolazeće blagdane...

Uz pomoć aplikacije Scan4Chem, potrošači mogu skenirati bar kodove proizvoda i slati zahtjeve za informaciju o tzv. posebno zabrinjavajućim tvarima dobavljačima proizvoda u samo nekoliko klikova.

Zelena akcija je krajem prošle godine predstavila novu aplikaciju koja je nastala u sklopu LIFE projekta AskREACH, a koja je sada postala dostupna na lokalnim jezicima u čak 15 europskih zemalja.

Uz pomoć aplikacije Scan4Chem, potrošači mogu skenirati bar kodove proizvoda i slati zahtjeve za informaciju o tzv.  posebno zabrinjavajućim tvarima dobavljačima proizvoda u samo nekoliko klikova. Dobavljači na upite mogu odgovoriti direktno potrošaču ili pak unijeti podatke o svojim proizvodima u AskREACH bazu podataka, kako bi oni odmah bili dostupni budućim korisnicima aplikacije. Uspjeh aplikacije ovisi o sudjelovanju potrošača. Što više upita bude postavljeno, to je vjerojatnije da će dobavljači popuniti bazu podacima o svojim proizvodima te će aplikacija postajati sve funkcionalnija.

Posebno zabrinjavajuće tvari su kemikalije koje imaju svojstva kancerogenosti, toksičnosti za reprodukciju ili naročite štetnosti za okoliš. Potrošači imaju pravo na informaciju o PZT-ima u proizvodima svakodnevne potrošnje. To pravo je utvrđeno uredbom EU o kemikalijama poznatom pod nazivom REACH. No, da bi ostvario to pravo, za veliki dio proizvoda potrošač mora podnijeti upit izravno dobavljaču. Cilj projekta AskREACH je učiniti te informacije lakše dostupnima uz pomoć aplikacije za mobilne uređaje i europske baze podataka u koju dobavljači mogu unositi podatke o svojim proizvodima. Potrošači se tim informacijama mogu služiti prilikom izbora proizvoda te tako utjecati na proizvođače da ove tvari u proizvodima zamijene manje štetnima. Trenutno se 209 tvari nalazi na popisu posebno zabrinjavajućih tvari.

Aplikacija će posebno biti korisna tijekom nadolazećih blagdana kada u dom nesvjesno unosimo proizvode koji sadrže brojne kemikalije štetne za zdravlje i okoliš. Takve kemikalije nalaze se u plastičnim božićnim ukrasima, igračkama za djecu i brojnim drugim predmetima. Da takvi proizvodi ne bi već iduće godine završili kao nerazgradivi otpad, predlažemo da ukrase napravite od prirodnih materijala ili da bližnjima poklonite nešto što će koristiti i nakon blagdana. Ako ipak odlučite kupiti ukrase, isprobajte aplikaciju Scan4Chem i pitajte proizvođače sadrže li oni neku od kemikaliju s europskog popisa posebno zabrinjavajućih tvari.

Mobilna aplikacija Scan4Chem dostupna je sada u 15 zemalja: Austriji, Češkoj, Danskoj, Estoniji, Francuskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Latviji, Litvi, Luksemburgu, Njemačkoj, Poljskoj, Portugalu, Srbiji i Švedskoj. Aplikaciju za Android i Iphone mobilne uređaje možete besplatno preuzeti preko App Storea i Google Play Storea.

PHOTOS BY: AskREACH, Scan4Chem, Press, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.