Andreja i Andrija rade posao koji ih čini sretnima i štite okoliš: “Obožavamo svoj posao jer smo tako zauvijek povezani s prirodom”

GREEN_300_listici_sredina

Kompanija koja živi održivo

Ako samo jedan vijak nije na mjestu, stroj neće raditi kako treba. Ista je stvar i s konkretnim promjenama, jer svaka ozbiljna kreće od pojedinca.

Iako se sve više vodećih korporacija okreće ka održivosti, ulažući pri tom pozamašne iznose, zapošljavajući menadžere za održivost, tiskajući letke koji sadržavaju zelene poruke; to često postaje tek jedna od kvačica u ispunjavanju ESG ciljeva kompanije.

S druge pak strane, rijetke su tvrtke koje održivost zaista shvaćaju, koje su odavno prepoznale da je ključ promjene u pojedincu, znajući da ako samo jedan vijak nije na mjestu – stroj neće raditi kako treba. Među njima je i Kaufland koji vjeruje da različite pozicije u velikoj korporaciji mogu na jednak način utjecati na održivost cijele tvrtke, kroz rad s ambalažom, rad u menadžmentu pa sve do malih i većih popravaka u tvrtki.

Razgovarali smo, stoga, s njihovim zaposlenicima – Andrejom Ferk koja radi u Odjelu voća, povrća i cvijeća, gdje je zadužena za odabir asortimana i pregovore oko nabavnih cijena te Andrijom Kajtarom, specijalistom u odjelu Nabave s naglaskom na procese i sustave marketinga i akcijskog menadžmenta.

‘Održivost spaja vrijednosti društva’

Iako rade na potpuno različitim pozicijama, oboje vjeruju da održivost spaja vrijednosti društva, ali i tehnologiju i znanost i to svakodnevno implementiraju kroz različite zadatke u Kauflandu.
I dok Andreju najviše veseli ljepota koju rezano cvijeće i biljke mogu unijeti u život, Andriju motivira svakodnevno komuniciranje s ljudima. Pobornik je, kaže, pismene razmjene i dokumentiranja znanja, procesa, dogovora, ali najviše uživa u interakciji uživo, bilo da je riječ o svakodnevnim zadacima ili velikim i zahtjevnim projektima.

Razmišljati održivo nekima se može učiniti zahtjevno. Upitali smo ih, stoga, što je za njih održivost?

Andreja: Održivost je za mene odgovorno ponašanje prema prirodi, dakle svakodnevna briga oko prirodnih resursa tj. očuvanje čistoće vode, zdravo tlo te čist zrak, raznolikost šuma i divljih biljaka kao i životinjskih vrsta. Održivi razvoj ima za cilj povećanje kvalitete života koju mogu postići isključivo društveno odgovornim ponašanjem za zaštitu okoliša, a to činim kroz razne modele.

Andrija: Održivost mi je važna jer spaja vrijednosti društva, znanost i tehnologiju u očuvanju i poboljšanju vrijednosti koje danas živimo i istovremeno podržava inovacije za bolje i zdravije sutra. Tema je to o kojoj možemo učiti i koju možemo provoditi neovisno o dobi, spolu, iskustvu, mjestu stanovanja. Sigurno u nekom rangiranju održivosti nisam u vrhu, ali i mali koraci su važni – ne troši više no što je potrebno, ponovno koristi što možeš, recikliraj, ugasi klimu i svjetlo, prenesi što znaš.

Na koje se sve načine susrećete s temom održivosti na poslu?

Andreja: Susrećem se svaki dan s tom temom. Moj je posao vezan uz dobavljače/proizvođače. U Kauflandu radimo dugi niz godina s istim dobavljačima baš iz razloga kako bismo svojim kupcima osigurali kvalitetne proizvode, zdrave za ljude i okoliš. A to postižemo smanjenjem upotrebe pesticida i drugih kemijskih sredstava prilikom proizvodnje, naravno u suradnji s našim dobavljačima. U sklopu projekta REset Plastic, crne teglice i podloške za biljke zamijenili smo ambalažom koja se lakše može reciklirati. Osim toga, prilikom sklapanja ugovora o suradnji s novim dobavljačima, vodim brigu o tome da novi dobavljač ima potrebne međunarodno priznate certifikate. Naime, osim međunarodnih certifikata postoje i Kauflandovi interni standardi, stroži od zakonskih minimalnih uvjeta.

Andrija: Unutar odjela Procesni menadžment kontinuirano radimo na provođenju projekata odnosno implementaciji novih procesa i sistemskih rješenja koja kao rezultat imaju optimalizaciju resursa te automatizaciju i digitalizaciju procesa. Održivost ne bih povezao isključivo uz uštedu energije ili papira za ispis, nego i kroz služenje tehnologijama i inovacijama koji podupiru daljnji razvoj poslovanja uz što manji porast potrošnje resursa.

Što mislite na koji način Kaufland može pozitivno djelovati na okoliš i tako napraviti promjene?

Andreja: Kaufland svakodnevno poduzima korake i djeluje u svrhu održavanja zdravlja, kako nas djelatnika tako i naših kupaca. Također vodi projekte za zaštitu prirode i ugroženih vrsta te
sam na to posebno ponosna.

Andrija: Veseli me vidjeti u kojoj mjeri već sada Kaufland kao društveno odgovorno poduzeće djeluje prema svojim zaposlenicima, kupcima i zajednici u cijelosti. Od izgradnje,
održivog asortimana, doniranja hrane, odgovornih i višekratnih vrećica do volonterskih akcija, edukacije zaposlenika i zdravih dana, Kaufland škole voća i povrća, sponzoriranja Unicefove Mliječne staze. Veseli me vidjeti što nam još sve u budućnosti dolazi

Svjesni ste pojma održivosti u svom radnom okruženju, no što je s Vašim slobodnim vremenom? Jeste li možda uključeni u neke održive projekte?

Andreja: U svoje slobodno vrijeme svakodnevno sam uključena u očuvanje prirode, ne koristim već dugi niz godina PVC vrećice, u nabavku idem s cekerom. Uključujem se u radionice pletenja cekera s ciljem da se jedna stara tradicija nikad ne zaboravi te prenese na nove naraštaje.

Brinem za okoliš zgrade u kojoj živim te sam također posadila cvijeće. Nabavljam hranu od malih lokalnih proizvođača i ne bacam je, razvrstavam otpad, koristim prirodne proizvode za njegu tijela. Nastojim što više vremena provesti u prirodi, posjećujem naše nacionalne parkove te parkove prirode u kojima posebnu pažnju posvećujem očuvanju rijetkih biljnih vrsta. Moja terasa, prepuna cvijeća i biljaka, moja je oaza, biljke tretiram ekološkim sredstvima za suzbijanje nametnika (npr. uši) te tako pčele i ostali kukci koji oprašuju moje biljke, ostaju zdravi!

Andrija: Rado se prijavljujem na održive i volonterske akcije koje Kaufland organizira ili u kojima sudjeluje – čišćenje okoliša, prikupljanje sredstava za djecu i mlade (Unicefova Mliječna staza, ove godine moja četvrta uzastopna), pomoć potrebitima (Hrvatski Crveni križ). U privatnom angažmanu, održivost živim kroz volontiranje – još u Đakovu na Državnoj ergeli lipicanaca kroz timarenje te dresurne i preponske treninge s konjima te kroz posjete staračkom domu i druženje s korisnicima i volontiranje u kuhinji. U Zagrebu povremeno, koliko mi vrijeme dopusti, sudjelujem u akcijama čišćenja okoliša, a primarno slobodno vrijeme koristim kao volonter u Zoološkom vrtu grada Zagreba gdje okoliš održavam čistim, a zajedno s timariteljima, životinje sitima.

*Sadržaj je nastao u suradnji s Kauflandom. 

PHOTOS BY: Instagram/Kaufland / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.