pexels-vincent-delsuc-9684128

Gradi se jedna od prvih agrosolarnih elektrana u Hrvatskoj: ‘Ne može im ni poplava ništa, a ovce mogu pasti’

GREEN_300_listici_sredina

Zapušteno zemljište dobiva novu svrhu

Ivanečki i lepoglavski kraj sve uvjete za izgradnju ovakvih elektrana imaju zbog mnogo napuštenih polja i livada. Ipak, nije sve teklo glatko - ishođenje dozvola trajalo je godinama. Konkretnije, Posavec je s ovim projektom započeo prije deset godina, dok mu je za ishođenje dozvola trebalo pet godina.

Samo kilometar od središta Ivanca gradi se jedna od prvih agrosolarnih elektrana u Hrvatskoj. Riječ je o projektu vrijednom gotovo 20 milijuna eura, a koji se sastoji od trideset tisuća modula koji će se instalirati na dvadesetak hektara te tako proizvoditi struju za više od pet tisuća kućanstava.

Iza projekta stoji tamošnji poduzetnik Dubravko Posavec kojeg ni proglašenje elementarne nepogode zbog obilne kiše, poplava i klizišta, nije obeshrabrilo da privede kraju instalaciju agrosolarne elektrane kojoj, kaže, ni poplava ne može ništa.

“Zapušteno zemljište koje je bilo mi ćemo staviti u dvostruku funkciju – funkciju proizvodnje zelene energije kao i funkciju proizvodnje ekološke hrane, rekao je za HTV.

Napuštena polja i livade

Za razliku od brojnih solarnih elektrana izgrađenih u Hrvatskoj proteklih mjeseci u ovoj su moduli podignuti čak metar iznad tla. Upravo zbog toga ispod i između panela prolaze ovce koje mirnu pasu travu, a zbog kojih Posavec planira kupnju dodatnog zemljišta kako bi imale dovoljno mjesta za ispašu.

“Tu će biti 200 ovaca a o vrsti nismo odlučili, bit će u suradnji sa savjetodavnom službom, ali mi smo sad doveli nekoliko ovaca slovenske pramenke, objasnio je Posavec.

Ivanečki i lepoglavski kraj sve uvjete za izgradnju ovakvih elektrana imaju zbog mnogo napuštenih polja i livada. Ipak, nije sve teklo glatko – ishođenje dozvola trajalo je godinama. Konkretnije, Posavec je s ovim projektom započeo prije deset godina, dok mu je za ishođenje dozvola trebalo pet godina.

Investicija će se vratiti za 10 godina

Nedavna obilna kiša koja je prouzročila poplave na ovome području agrosolarnoj elektrani nije naštetila.

“Nije bilo vode, ali i kad bi došla voda mi smo sve podignuli na jedan metar i do te razine je sigurno, objasnio je.

No ovo nije kraj – Posavec planira izgraditi još jednu ovakvu elektranu na ivanečkom području kod Ribič brega. Prema izračunima investicija bi se trebala vratiti kroz desetak godina.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.