Domaće jagode razlikuju se od uvoznih: Obratite pozornost na tri specifična svojstva

GREEN_300_listici_sredina

Sezonsko voće

Jagode su ukusne i zdrave - i sezona im je upravo počela. Da biste prepoznali domaće jagode, obratite pozornost na neke odlike koje samo imaju one lokalnih uzgajivača.

Mnogi se vesele sezoni jagoda, i za to imaju opravdane razloge. Osim što je ukusno, ovo je voće i iznimno zdravo, bogato je vitaminom C, vlaknima i antioksidansima. Od jagoda možete pripremati smoothije, zdrave sladolede, kolače, jesti ih same, a odlične su i u maskama za lice jer su vrlo učinkovite kod tretiranja problematične kože.

Osim toga, jagode su poznate po tome što poboljšavaju zdravlje krvnih žila, pozitivno utječu na trombocite i lipoproteine, što može smanjiti rizik od nastanka koronarnih srčanih bolesti, a pomažu i kod regulacije krvnog tlaka.

Međutim, da biste dobili sve ove benefite za svoj organizam, jagode bi trebale biti iz ekološkog, provjerenog uzgoja te od lokalnih uzgajivača.

kako prepoznati domaće jagode

U trgovinama jagode se često pojavljuju već krajem ožujka, ali kod nas na one domaće možemo računati, ako su vremenski uvjeti pogodni, od početka svibnja pa čak i kasnije. Da biste bili sigurni da je riječ o jagodama koje su “pouzdane”, obratite pažnju prije svega na njihov oblik i veličinu. Domaće su jagode nepravilnog oblika i intenzivnog mirisa, za razliku od većine uvoznih. Ako je pri tome jagoda veća od šljive, moguće je da se ne radi o domaćem proizvodu.

Dakle, tražite jagode koje nisu savršene oblikom i koje imaju više sjemenki. No možete i testirati jagode. Ako blago pritisnete jagodu, a prst vam upadne u nju i pritom iz nje ne izađe niti malo soka, velika je mogućnost da je riječ o genetski modificiranoj jagodi.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.