ceyda-ciftci-dDVU6D_6T80-unsplash

Što saditi i kako njegovati biljke u izazovnim vremenima toplinskih valova i klimatskih promjena?

GREEN_300_listici_sredina

Mišljenja stručnjaka

Nesnosne vrućine osim što utječu na ljudsko zdravlje, negativno utječu i na biljni svijet. Toplinski valovi uzrokovani klimatskim promjenama utječu i na biljke, a kako njegovati biljke kada temperature dosežu i do 40 stupnjeva te što je najbolje saditi u ovim nepodnošljivim okolnostima donosimo u nastavku.

Baš poput ljudi, ni biljkama ne odgovaraju trenutni vremenski uvjeti. Toplinski val itekako utječe na životni ciklus biljaka pa nije ni čudo što su neke ulice u našem gradu izgledaju kao da je već jesen obzirom na otpalo lišće s grana. Primjerice, u zemljama koje nisu navikle na temperature koje se penju iznad 40 stupnjeva kao što je slučaj u Velikoj Britaniji, biljke trpe ogromni šok.

Uz klimatske promjene koje sada podižu temperature do ekstremnih razmjera, vrtlari bi ozbiljno trebali razmisliti o prilagodbi svojih biljaka toplijem vremenu. Tužna je vijest da će se legendarno nježno cvijeće poput ruža i makova vjerojatno s vremenom nestati zbog temperatura, no dobre su vijesti da postoji mnogo biljaka i cvijeća otpornih na toplinu koje se umjesto njih mogu sijati kako bi se prilagodile klimatskim promjenama tijekom cijele godine.

Kako bi pomogli vrtlarima koji su vrijedno pripremali vrt tijekom cijele godine, ne bi li na ljeto imali prekrasne prizore ispred ili iza kuće, Britansko Kraljevsko hortikulturalno društvo izdalo je savjete kako donekle pomoći biljkama tijekom uzavrelih temperatura u cijeloj Europi. Između ostalog, preporučuju stavljanje dehidriranih i osušenih biljaka u malim posudama u kante s vodom na sat ili dva. Nakon što su upile dosta vode, stavite ih u hlad da se ocijede.

Sva stabla ili grmovi posađeni u posljednjih nekoliko godina posebno su osjetljivi jer su im korijeni slabije ukorijenjeni. Stoga ih dobro zalijevajte. Međutim, ne morate zalijevati svoj travnjak, jer je trava izdržljiva i oživjet će sa sljedećom dobrom kišom. Ipak, izbjegavajte je rezati jer duža trava bolje preživljava na vrućini.

Kućne biljke 

Postoji nekoliko vrsta otpornih na toplinu koje su idealne kućne biljke. Sukulenti, koji uključuju kaktuse i aloe, imaju debelo lišće što znači da skladište vodu i ne zahtijevaju održavanje. Pelargonije unose boju u kuću i vole sunce. Biljke kišobranke također obožavaju sunce, iako ih je potrebno zalijevati barem jednom tjedno. Krotoni imaju spektakularno višebojno lišće koje se poboljšava sunčevom svjetlošću. Imajte na umu da tlo treba održavati vlažnim, ali ne mokrim. Najbolji način da osigurate da vaš vrt preživi vrućine i suše je odabir prave vrste biljaka. “Vrste biljaka koje bismo trebali isprobati su one iz mediteranskih klimatskih zona Kalifornije, Čilea i Južne Afrike,” objašnjava Anthony Hall, stručnjak za biljke pogodne za sušu u Kraljevskom botaničkom vrtu u Kewu. “Mnogi od njih su otporni na jače zime i podnijet će visoke ljetne temperature”, ističe.

Za drveće su idealne mediteranske lepezaste palme (Chamaerops humilis). Dobro se nose s ekstremnom vrućinom, ali su također zadovoljni i temperaturama nižim od -13 C. Također možete probati božiku (Hibiscus syriacus), cvjetni grm koji voli sunce i koji pršti u boji u kasno ljeto i jesen. Za ljetne gredice i cvijeće odlučite se za pelargonije, suncokrete i kosmose. Grmovi otporni na sušu sposobni su preživjeti vruće i suhe uvjete. Ove vrste često imaju srebrnasto ili sivo-zeleno lišće koje pomaže u odbijanju sunčeve svjetlosti ili sloj finih dlačica koje zadržavaju vlagu. Možete posaditi morske božikovine (vrste Eryngium) na punom suncu. Hall također preporučuje biljke s uskim listovima poput lavande i ružmarina, koje smanjuju gubitak vode transpiracijom.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexeles / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.