maximilian-zahn-pUBw9TjoMRw-unsplash

Oštri Francuzi: Svim klimatiziranim radnjama koje ne zatvore vrata novčana kazna gotovo 1000 eura

GREEN_300_listici_sredina

Ušteda energije i svjetlosno onečišćenje

Kako bi uštedili energiju francuske vlasti ovih dana uvode nova pravila. Naime, sve klimatizirane radnje mogle bi dobiti kaznu od gotovo tisuću eura ako prilikom rada klime imaju otvorena vrata. Također, uvodi se i zabrana rada svjetlećih reklama u trajanju od 1 do 6 ujutro.

Francuska vlada namjerava prisiliti sve klimatizirane trgovine da zatvore svoja vrata i ugase svjetleće reklame preko noći, u pokušaju smanjenja potrošnje energije. Ministrica za tranziciju energije Agnes Pannier-Runacher kaže da je “apsurdno” da ostavljanje otvorenih vrata dok klima uređaj radi može dovesti do 20% veće potrošnje energije. Tvrtke koje prekrše zabranu, koja bi trebala stupiti na snagu u sljedećih nekoliko dana kada Pannier-Runacher izda nove uredbe, suočit će se s kaznom od 750 eura. Neki gradovi poput Bourg-en-Bressea, Lyona, Besançona i Pariza već imaju općinska pravila na snazi ​​od sredine srpnja, ali sada vlada želi proširiti inicijativu na cijelu zemlju. Dok se zabrana svjetlećeg oglašavanja između 1 ujutro i 6 ujutro trenutačno primjenjuje u mjestima i gradovima s manje od 800.000 stanovnika, novi propisi bi je učinili primjenjivom bez obzira na broj stanovnika.

ANPCEN, francuska udruga koja vodi kampanje protiv svjetlosnog onečišćenja, rekla je da izazov dolazi u provođenju propisa – što se trenutno ne događa dosljedno. Građanska klimatska konvencija predsjednika Emmanuela Macrona predložila je još ambicioznija ograničenja svjetlosnog onečišćenja i korištenja električne energije, uključujući zabranu svih videoreklamnih ekrana u javnim prostorima i u javnom prijevozu, no te su ideje na kraju odbijene.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexeles / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.