pexels-pixabay-326005 (1)

Iskoristite sezonu jabuka na ova tri načina…

GREEN_300_listici_sredina

Savršeni recepti za jesen

S obzirom na to da je sezona jabuka pred nama, vrijeme je da se prisjetimo omiljenih recepata, ali i da isprobamo neka nova!

Već svi znamo koliko su jabuke zdrave, a volimo ih i zato što su praktične za ponijeti i za pojesti. Imaju mnogobrojne beneficije za naše zdravlje jer su pune vlakana, antioksidansa i vitamina, smanjuju kolesterol, jačaju imunitet, štite naš mozak i još mnogo toga. S obzirom na to da su tako zdrave, super je što ih možemo iskoristiti na stotine načine i uživati u njihovim blagodatima kroz najfinije recepte. Ovaj put vam donosimo tri recepta i nadamo se da ćete isprobati barem jedan od njih.

Zobene pahuljice s jabukama

Prvi prijedlog koji donosimo je doručak koji možete napraviti večer prije, idealan za jutra kada nemate vremena pripremati najbitniji obrok u dana, a opet prepun zdravih sastojaka. Pomalo ima okus kao pita od jabuka pa će vam sigurno buđenje biti slađe uz ovakav doručak.

Potrebno vam je:

  • 1 šalica jabuka nasjeckanih na kockice
  • 1-2 žličice cimeta
  • 2 žlice javorovog sirupa
  • prstohvat soli
  •  ¾ šalice bademovog ili drugog biljnog mlijeka
  •  1 žlica chia sjemenki
  • 2 žlice maslaca od badema
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • pola šalice zobenih pahuljica
    .

Upute:

  • U maloj tavi dodajte jabuke, žličicu cimeta, žlicu javorovog sirupa i prstohvat soli te promiješajte da se cimet jednako rasporedi. Kuhajte na laganoj vatri 10-ak minuta dok jabuke ne omekšaju i dok se od sokova ne stvori umak.
  • U manjoj zdjeli pomiješajte bademovo mlijeko, chia sjemenke, 1 žlicu javorovog sirupa, 1 žličicu cimeta, maslac od badema i vaniliju. Dodajte zobene pahuljice i miješajte dok se dobro ne sjedini.
  • U dvije male staklenke (ili male zdjele s poklopcima) stavite oko četvrtinu mješavine kuhanih jabuka na dno svake posude, svakoj dodajte pola smjese sa zobenim pahuljicama kao srednji sloj, a zatim na vrh stavite preostale kuhane jabuke.
    .

Ostavite u hladnjaku preko noći ili barem šest sati. Može stajati u hladnjaku 2-3 dana, iako je najbolje pojesti u prvih 12 do 24 sata. Nije pogodan za zamrzavanje.

veganricha.com
Zdravi veganski crumble od jabuka

Ponekad žudimo za desertom, ali ne želimo uobičajenu hrpu šećera koja dolazi s njime. Zato je ovaj zdravi crumble od jabuka savršeno rješenje da se zasladite i da iskoristite jabuke ove jeseni. Napravljen sa samo 10 sastojaka i u jednoj zdjeli, ovaj recept je jednostavan za sve, i dolazi u veganskoj verziji s manje šećera, bez žitarica i bez glutena.

Sastojci:

  • 2 zrele, hrskave jabuke (oguljene i tanko narezane po dužini)
  • 2 žlice soka od limuna
  • 2 žličice vode
  • 2-3 žlice kokosovog šećera (ovisno o slatkoći jabuka)
  • ½ žličice cimeta
  • 2 žličice kukuruznog škroba ili gustina
    Sastojci za preljev:
  • ⅔ šalice zobenih pahuljica
  • ⅓ šalice bademovog brašna
  • 3 žlice kokosovog šećera
  • ⅓ šalice nasjeckanih oraha
  • ½ žličice cimeta
  • ⅓ šalice kokosovog ulja
  • prstohvat soli
    .

Upute:

  • Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pripremite tepsiju veličine 20x20cm
  • U srednju zdjelu za miješanje dodajte narezane jabuke i prelijte sa ostalim sastojcima (sok od limuna, voda, kokosov šećer, cimet i gustin). Dobro promiješajte sve zajedno te premjestite u tepsiju za pečenje.
  • U drugu zdjelu dodajte sve sastojke za preljev i promiješajte da se sjedini, a zatim prstima razbijte sve komadiće šećera. Pospite preljev po jabukama u ravnomjernom sloju.
  • Pecite 45-55 minuta ili dok nadjev ne postane duboko zlatno smeđe
  • Ostavite da se odstoji 5 minuta prije posluživanja.
    .

Ovaj zdravi desert je ukusan kakav jest, ali je ipak još finiji s kuglicom sladoleda od vanilije (ili bilo kojeg veganskog sladoleda koji volite). Ostatke možete čuvati u hladnjaku do tri dana ili u zamrzivaču do mjesec dana.

Čips od jabuka

Ako volite čips od jabuka onda je ovo recept za vas. Ukusna su i zdrava alternativa običnom čipsu, vrlo ga je lako za napraviti i izvrstan je način da iskoristite višak jabuka.

Sastojci:

  • 2 jabuke, tanko narezane
  • 2 žličice šećera u prahu
  • ½ žličice cimeta
    .

Upute:

  • Zagrijte pećnicu na 200
  • U veliku zdjelu umiješajte jabuke sa šećerom i
  • Postavite metalni stalak unutar lima za pečenje i zatim kriške jabuka položite na rešetku, razmaknuvši ih tako da se jabuke ne
  • Pecite 2 do 3 sata, okrećući jabuke do pola, dok se jabuke ne osuše, ali su i dalje savitljive.
    .

Ovaj recept je vrlo jednostavan i lako ga je napraviti bez stvaranja otpada. Samo obavezno kompostirajte jezgru jabuke. Čuvajte svoj čips od jabuka u hermetički zatvorenoj posudi do 1 tjedan.

aliceandlois.com

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.