alex-shu-8gNbhF5AGcs-unsplash

Umjesto da stoje u podrumu, stari tepisi mogu biti iskorišteni na ove načine

GREEN_300_listici_sredina

Svakodnevne održive alternative

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Jeste li bar jednom tepih koji vam se nije u domu svidio zarolali i odnijeli u podrum da biste ga poslije bacili na otpad? Ako jeste, razmislite što sve možete s tepisima koji skupljaju prašinu, a kasnije će biti dio zagađenja na odlagalištima. Možda vam ovi savjeti daju ideju.

Tepisi, ta divna prekrivala naših podova u dnevnim boravcima, blagavaonicama i sobama koja često biramo ne bi li nam što bolje pasala uz izgled interijera naših domova. No, što kad se tepih istroši i više nije upotrebljiv? Najčešće ga mnogi zarolaju i iznesu ili na smeće ili u podrum pa kasnije ipak završi na smeću i to nerazvrstan. Može li se tepih reciklirati? Prema studiji Policy toolkit for carpet circularity in EU member states tepisi čine vrlo ozbiljni dio otpada. Tako u EU zemljama godišnje nastane više od 1,5 milijuna tona otpadnih tepiha, a stopa recikliranih tepiha manja je od 3 posto. Budući da je tepih izrađen od toliko slojeva materijala, uključujući vlakna i plastiku, oni se ne razgrađuju lako na odlagalištima otpada. Iako mnogi ne razmišljaju o tome da i tepisi predstavljaju ogroman problem kada je riječ o otpadu, prisjetimo se samo koliko se tepiha iskoristi za primjerice hotele, kino dvorane, kazališta, poslovne objekte, ali i kuće. Pa kad sve to krene u renovaciju, gotovo sve završi na otpadu. 

Iako je pravilna reciklaža najodrživija opcija, do nje nije uvijek jednostavno doći, ipak postoje još neke alternative u kojima se tepisi mogu prenamijeniti u kućanstvu i time produžiti svoj vijek trajanja.

Iz jedne prostorije u drugu

To što je tepih star ili se jednostavno ne uklapa u vaš renovirani prostor, ne znači da i dalje nije upotrebljiv u nekoj drugoj prostoriji. Očistite tepih, i možda je baš vaša spavaća soba, vešeraj ili soba za goste savršeno mjesto za smjestiti još uvijek očuvani tepih.

Tepih za ulazna vrata

Umjesto da kupujete novi tepih za ispred ulaznih vrata vašeg doma, ili za ispred vrata vaših prostorija unutar kuće i stana, od starog tepiha izradite male sagove. Sve što trebate je očistiti tepih i izrezati na veličinu koju želite ispred vrata. Uz malo mašte možete mu i dodati personalizirane ukrase i natpise.

Grebalica za mačke

Neupotrebljivi tepisi mogu vam poslužiti i kao održiva grebalica za mačke. Svi koji imaju mačku za ljubimca znaju koliko se ova dlakava bića bole grebati kandžama po hrapavim površinama. Učinite vaš tepih upravo grebalicom za mace.

DIY tepih

Ako vam je dosadio izgled vašeg tepiha, a obožavate DIY aktivnosti, uz par našivenih detalja, svome krpenom prekrivalu možete udahnuti novi sjaja i osvježiti mu izgled.

Podmetač ispod glazbala i sprava za vježbanje

Da biste ispod bubnjeva imali tepih ili podmetač za ispod sprava za vježbanje ne trebate trošiti novac za nove, već iskoristite tepihe koji stoje zarolani negdje u podrumu. Izrežite koliko vam je potrebno i stavite ispod vaših instrumenata i sprava.

Tepisi za u auto

Koliko često kupujete nove tepihe za automobil? Za to nema potrebe jer od starih tepiha i tepisona možete izraditi malene tepihe za u podnožje automobila. Odlična stvar za kišna razdoblja pa ove izrezane tepihe možete postaviti na one automobilske kako ih ne bi zaprljali.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.