Svjetski dan recikliranja: Ovaj resurs ključan je za prelazak na kružno gospodarstvo

GREEN_300_listici_sredina

Recikliranje za zelenu budućnost

Danas se obilježava Svjetski dan recikliranja kojim se skreće pozornost na ljude, mjesta i aktivnosti koje pridonose stvaranju bolje i zelenije budućnosti. 

Svjetski dan recikliranja obilježava se 18. ožujka svake godine, a na ovaj dan skrećemo pozornost na važnost recikliranja i dobre prakse koje pridonose stvaranju zdravijeg okoliša u budućnosti. Čovjek jedino biće na planeti koje stvara otpad i pritom zagađuje okoliš, a smanjivanjem otpada, pravilnim odvajanjem i recikliranjem možemo se suprotstaviti ovom globalnom izazovu.

Recikliranje godišnje štedi više od 700 milijuna tona emisije CO2, a predviđa se da će porasti na 1 milijardu tona do 2030. Osim što smanjuje zagađenje okoliša i emisiju stakleničkih plinova, otpad se smatra sedmim najvažnijim resursom jer smanjuje potrebu za korištenjem prirodnih resursa čija je količina ograničena.

UN-ovi ciljevi održivog razvoja do 2030. uključuju recikliranje kao jedan od načina kako pojedinci, organizacije i vlade mogu podržati globalnu zelenu agendu, odnosno osigurati prelazak na kružno gospodarstvo. Kružno gospodarstvo podrazumijeva dijeljenje, posudbu, ponovno korištenje, popravljanje, obnavljanje i reciklažu postojećih proizvoda i materijala što je dulje moguće kako bi se stvorila dodatna i duža vrijednost proizvoda.

U Hrvatskoj se trenutno prikuplja samo 28% odvojenog otpada. Kako bi se ta brojka povećala, jedinice lokalne samouprave trebaju osigurati i uspostaviti infrastrukturu za učinkovito gospodarenje otpadom, a pojedinci i organizacije provoditi pravilno odvajanje otpada.

Svake godine Globalna zaklada za recikliranje otpada prima nominacije ljudi, mjesta, poduzeća i aktivnosti koji čine značajan doprinos recikliranju otpada tijekom pandemije. Na društvenim mrežama svake godine objavljuju deset pobjednika iz cijelog svijeta i dodijeljuje svakom od njih nagradu u iznosu od 1000 američkih dolara.

“Želimo odati priznanje herojima recikliranja za njihov izvanredan doprinos u ovim neviđenim vremenima. Pozivamo sve da nominiraju pojedinace, zajednice i poduzeća koji su nastavili poticati zajednicu na recikliranje u posljednjih 12 mjeseci i čiji će napori doprinijeti zelenijoj budućnosti našeg svijeta”, rekao je Ranjit Baxi, predsjednik Globalne zaklade za recikliranje.

Recikliranjem se smanjuje uporaba prirodnih resursa i energije, smanjuje se količina otpada, štiti se okoliš i otvaraju s nova radna mjesta. Za vas smo izdvojili neke od Hrvatskih inicijativa koje ulažu napore kako bi informirali i poticali javnost na smanjenje otpada i recikliranje. Ako želite saznati kako pravilno odvojiti otpad, uključiti se u akcije čišćenja okoliša ili reciklirati staru odjeću, predlažemo vam da zapratite ove Instagram profile:

Čisteći medvjedići su građanska inicijativa koja se bavi čišćenjem šuma i podizanjem svijesti o njihovoj važnosti.

Ja bolji građanin je inicijativa koji je pokrenula Marina Matijević kako bi praktično informirala o održivom ponašanju pojedinca u svrhu kružne ekonomije. 

Humana Nova je socijalna zadruga koja djeluje na 3 područja: okolišnom, društvenom i ekonomskom.

Održiva Hrvatska je inicijativa koja informira o sljedećim temama: cirkularna ekonomija, održivi gospodarski razvoj i zaštita okoliša.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.