gljiva

Iznad ruskoga grada neobična pojava: Oblak u obliku nuklearne gljive stvorio paniku u Kazanju

GREEN_300_listici_sredina

Iz svijeta

Ne znajući o čemu je riječ, građani Kazanja panično su počeli dijeliti snimke neobičnog oblaka po društvenim mrežama. Na kraju, javio se glasnogovornik Ministarstva ekologije i prirodnih resursa i riješio nedoumicu.

Među stanovnicima Kazanja, glavnoga grada Republike Tatarstan u Rusiji, u srijedu navečer zavladala je panika jer su na nebu ugledali “zastrašujući” oblak u obliku nuklearne gljive. Lokalni medij Vechernyaya Kazan potom je izvijestio da se radi o meteorološkom fenomenu poznatom kao “kumulonimbus” oblak.

Kumulonimbus je gust, vertikalni oblak koji donosi oluju, a formiran je iz tople, vlažne i nestabilne zračne mase koja se diže pa uzrokuje da se vrh oblaka spljošti i proširi u obliku nakovanja ili gljive. NASA kaže da se ovaj tip oblaka formira u tropskim geografskim širinama tijekom cijele godine i tijekom ljetne sezone na višim geografskim širinama.

Zbog panike koja je zavladala među stanovništvom, novinska agencija RIA Novosti intervjuirala je glasnogovornika Ministarstva ekologije i prirodnih resursa Republike Tatarstan, koji je pokušao umiriti građane.

“Topao zrak je lakši od hladnog zraka. Njegovo uzdizanje u srednje slojeve atmosfere može se vidjeti u oblaku u obliku gljive. Ovaj atmosferski fenomen naziva se inverzija ili oblak u obliku nakovanja. To je poseban tip kumulonimbus oblaka koji se diže na visinu od otprilike 12 do 15 kilometara, a zatim nestaje”, izjavio je glasnogovornik.

PHOTOS BY: Twitter screenshot/Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.