mammatus oblak
mammatus oblak

Jučer su se diljem Dalmacije pojavili mammatus oblaci. Znate li zašto nastaju?

GREEN_300_listici_sredina

Neobično nebo

Naziv "mammatus" dolazi od latinske riječi "mamma", što znači "vime" ili "dojka". Njihov upečatljiv izgled najbolje je vidljiv kad je sunce nisko na nebu i kada su njihove vrećice obasjane svjetlošću.

Mammatus oblaci, koji su dobili naziv po specifičnom obliku koji podsjeća na grudi, jučer su se bili pojavili na nebu diljem Dalmacije, a brojni su svjedoci bili fascinirani njihovim neobičnim oblikom.

Pa, što su mammatus oblaci?

Oblaci s nizom izbočina ili vrećica koje izlaze iz baze oblaka. Oblik mammatus formacija može se znatno razlikovati; od klasičnog izbočenog oblika do izdužene cijevi koja visi s oblaka.

Kako nastaju mammatus oblaci?

Mammatus oblaci obično se formiraju u vezi s velikim kumulonimbus oblakom. Obično, turbulencija unutar kumulonimbus oblaka uzrokuje formiranje mammatus oblaka, posebno na donjoj strani izbočenog dijela oblaka. To mijenja uobičajeni proces oblikovanja oblaka rastom prema gore, stvarajući neujednačenu bazu oblaka.

Kakvo vrijeme je povezano s mammatus oblakom?

Mammatus se često formiraju u vezi s kumulonimbus oblakom, koji pak donosi oluje zbog svoje velike mase nestabilnog zraka. Mammatus oblaci obično se formiraju u najnestabilnijem kumulonimbus oblaku, što znači da postoji i šansa za tuču, obilne kiše i munje u blizini, a ako je zrak dovoljno hladan tijekom zime, mogu stvarati snijeg. Ponekad se mammatusi mogu formirati i na drugim vrstama oblaka koje ne donose kišu, iako je to puno manje uobičajeno.

Naziv “mammatus” dolazi od latinske riječi “mamma”, što znači “vime” ili “dojka”. Njihov upečatljiv izgled najbolje je vidljiv kad je sunce nisko na nebu i kada su njihove vrećice obasjane svjetlošću. Ovaj dodatni vizualni efekt omiljen je među mnogim meteorolozima, kao i među entuzijastima oblaka i fotografije.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.