joseph-gonzalez-0bxmnITDj-I-unsplash

Sezona šparoga je u tijeku. Znate li na koje ih sve načine možete pripremiti?

GREEN_300_listici_sredina

Super zdrava i niskokalorična namirnica

Ako još uvijek niste otkrili blagodati šparoga vrijeme je da krenete i to uz ove jednostavne recepte jer samo zdjelica šparoga ima tek 43 kalorije.

Sredina je travnja, a to znači samo jedno – sezona šparoga je krenula i tako će biti sve do lipnja. Šparoge su zbog svojeg okusa i ljekovitih svojstava bile cijenjene još u razdoblju starog Rima kad bi čitave flote brodova odlazile u prikupljanje šparoga za careve, odakle potencijalno i potječe naziv “carsko povrće”.

Ovi zeleni štapići izvrstan su izvor folne kiseline, vitamina B skupine, esencijalnog za pravilnu diobu stanica i sintezu DNA te bitnog za zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Šparoge su također izvor blagotvornih fitonutrijenata za zdravlje, poput beta-karotena, luteina i zeaksantina koji mogu djelovati kao snažni antioksidansi i štititi stanice od oksidativnih oštećenja koja nastaju zbog djelovanja slobodnih radikala.

Ono što će mnoge zanimati, one su i vrlo niskokalorične pa tako zdjelica narezanih šparoga ima tek 43 kalorije. Za one koji još nisu otkrili sve njezine čari u kuhinji, donosimo ideje kako ih najjednostavnije spremiti.

Omlet

Ništa jednostavnije od toga. U jaja umiješajte narezane šparoge, a smjesi možete dodati još dodataka koje preferirate. Odlično se slaže i uz mladi luk i krem sir.

Proljetna salata sa šparogama, kuhanim jajima, rotkvicama i krumpirom

Ovo je idealna salata za ovo vrijeme. Skuhajte krumpir u ljusci, zatim mu dodajte rotkvice, luk, ocat, maslinovo ili bučino ulje, a šparoge popržite na grill tavi te ih takve dodajte ovoj ukusnoj salati.

Juha

Rijetko tko može odoljeti ukusnoj krem juhi od šparoga. Sve što trebate je dinstati šparoge na laganoj vatri, dodati određenu količinu vode (ovisno o tome koliko imate šparoga), dodati začine po želji, a na kraju možete dodati malo vrhnja za kuhanje ili pak grčkog jogurta.

Lagani proljetni rižoto

Od šparoga možete napraviti odlični lagani rižoto baš kakav nam je svima potreban nakon teške uskrsne hrane. Prodinstajte šparoge na luku, dodajte sve začine po želji, podlijevajte vodom ili temeljcem te skuhajte rižu. Sve umiješajte zajedno i dodajte žlicu grčkog jogurta.

Pizza sa šparogama

Šparoge možete dodati i pizzi koju pripremate za obrok. Vegetarijanska pizza neka ovaj put bude od sezonskog povrća – šparoga.

Tjestenina sa šparogama i tunjevinom

Nema onoga što se dobro ne miješa uz tjesteninu pa tako i šparoge. Uz široke rezance napravite umak od tunjevine i grilanih šparoga. Dinstajte tunjevinu na češnjaku, dodajte kapara, prelijte grčkim jogurtom i na kraju dodajte svježe grilane šparoge kao “šećer na kraju”. 

PHOTOS BY: Pexeles, Pinterest, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.