Sredina je travnja, a to znači samo jedno – sezona šparoga je krenula i tako će biti sve do lipnja. Šparoge su zbog svojeg okusa i ljekovitih svojstava bile cijenjene još u razdoblju starog Rima kad bi čitave flote brodova odlazile u prikupljanje šparoga za careve, odakle potencijalno i potječe naziv “carsko povrće”.
Ovi zeleni štapići izvrstan su izvor folne kiseline, vitamina B skupine, esencijalnog za pravilnu diobu stanica i sintezu DNA te bitnog za zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Šparoge su također izvor blagotvornih fitonutrijenata za zdravlje, poput beta-karotena, luteina i zeaksantina koji mogu djelovati kao snažni antioksidansi i štititi stanice od oksidativnih oštećenja koja nastaju zbog djelovanja slobodnih radikala.
Ono što će mnoge zanimati, one su i vrlo niskokalorične pa tako zdjelica narezanih šparoga ima tek 43 kalorije. Za one koji još nisu otkrili sve njezine čari u kuhinji, donosimo ideje kako ih najjednostavnije spremiti.
Omlet
Ništa jednostavnije od toga. U jaja umiješajte narezane šparoge, a smjesi možete dodati još dodataka koje preferirate. Odlično se slaže i uz mladi luk i krem sir.
Proljetna salata sa šparogama, kuhanim jajima, rotkvicama i krumpirom
Ovo je idealna salata za ovo vrijeme. Skuhajte krumpir u ljusci, zatim mu dodajte rotkvice, luk, ocat, maslinovo ili bučino ulje, a šparoge popržite na grill tavi te ih takve dodajte ovoj ukusnoj salati.
Juha
Rijetko tko može odoljeti ukusnoj krem juhi od šparoga. Sve što trebate je dinstati šparoge na laganoj vatri, dodati određenu količinu vode (ovisno o tome koliko imate šparoga), dodati začine po želji, a na kraju možete dodati malo vrhnja za kuhanje ili pak grčkog jogurta.
Lagani proljetni rižoto
Od šparoga možete napraviti odlični lagani rižoto baš kakav nam je svima potreban nakon teške uskrsne hrane. Prodinstajte šparoge na luku, dodajte sve začine po želji, podlijevajte vodom ili temeljcem te skuhajte rižu. Sve umiješajte zajedno i dodajte žlicu grčkog jogurta.
Pizza sa šparogama
Šparoge možete dodati i pizzi koju pripremate za obrok. Vegetarijanska pizza neka ovaj put bude od sezonskog povrća – šparoga.
Tjestenina sa šparogama i tunjevinom
Nema onoga što se dobro ne miješa uz tjesteninu pa tako i šparoge. Uz široke rezance napravite umak od tunjevine i grilanih šparoga. Dinstajte tunjevinu na češnjaku, dodajte kapara, prelijte grčkim jogurtom i na kraju dodajte svježe grilane šparoge kao “šećer na kraju”.