Festival skulptura u pijesku
Festival skulptura u pijesku

Ovaj otok ima čak 30 pješčanih plaža, a na njemu se uskoro odvija i Festival skulptura u pijesku

GREEN_300_listici_sredina

12 godina tradicije

Impresivna umjetnička djela se stvaraju od samo dvije stvari - zlatnožutog pijeska i vode, odnosno mora.

Rajska plaža u Loparu na otoku Rabu ove godine ugostit će dvanaesti po redu Festival skulptura u pijesku. Poznati festival održat će se od 27. do 30. lipnja, a okupit će brojne domaće i svjetske umjetnike koji će ove godine izrađivati umjetničke kreacije na temu morskih čudovišta. Festival skulptura u pijesku zajednički organiziraju Turistička zajednica Općine Lopar i Akademija likovnih umjetnosti iz Zagreba. Za sve zainteresirane posjetitelje i ljubitelje umjetnosti u pijesku ulaz je besplatan.

Dva natjecanja

Na ovogodišnjem Festivalu skulptura domaći i svjetski umjetnici će tijekom četiri dana izrađivati skulpture od zlatnožutog pijeska na temu morskih čudovišta. Programski dio festivala sadrži dva dijela – natjecanje u izradi najljepše skulpture od pijeska i natjecanje za najbolju fotografiju pješčane skulpture. Za izradu skulptura hrvatski i inozemni umjetnici koriste jedino pijesak i vodu, što cijelu ovu manifestaciju čini još impresivnijom. Po završetku Festivala pijesak s loparske Rajske plaže vraća se u početno stanje, a skulpture ostaju zabilježene na senzacionalnim fotografijama kao trajna uspomena na ovo jedinstveno događanje na otoku Rabu.

Dodatnu čar Festivalu daje nagrađivanje najboljih skulptura i fotografija, u čijem izboru sudjeluju umjetnici, stanovnici i turisti otoka, što dovoljno govori o atraktivnosti ove manifestacije.

Inicijativa umjetnika

“Lopar je idealno mjesto za one koji dolaze na Festival skulptura u pijesku upravo zbog toga što nudi – pijesak zlatnožute boje i vodu, pomoću kojih se stvaraju impresivna umjetnička djela. Dvanaesto izdanje ugostit će brojne domaće i svjetske umjetnike koji će prirediti pravi umjetnički spektakl na temu morskih čudovišta. Veseli nas što smo zahvaljujući ovoj jedinstvenoj manifestaciji postali jedna od poznatijih destinacija za turiste koji rado posjećuju naš otok i kojih je svake godine sve više”, poručuje Ivan Pičuljan, zamjenik direktora Turističke zajednice Općine Lopar.

Otok Rab idealna je destinacija za održavanje ovog popularnog festivala, zbog toga što se na njemu nalazi čak 30 pješčanih plaža. Idejni začetnik ove jedinstvene manifestacije, koja se tradicionalno održava od 2012. godine, je akademski slikar i profesor Zlatko Kauzlarić Atač, dok je umjetnička voditeljica festivala akademska kiparica Paula Banić.

 

 

 

 

 

PHOTOS BY: TZ Lopar / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.