pexels-klaus-nielsen-6287369

Ova organska tjestenina po mnogočemu se razlikuje od ostalih, a iza nje stoji poznati brend sportske opreme…

GREEN_300_listici_sredina

Već je osvojila nagrade

Nagrađivanu organsku tjesteninu nudi Patagonia Provisions, poljoprivredna grana sportskog brenda Patagonia, poznatog po svojim ekološkim praksama. Razlog zašto je brend krenuo u ovaj pothvat vrlo je zanimljiv...

Ako se pitate kako se tvrtka koja prodaje sportsku opremu odjednom bavi prodajom hrane, kada bolje razmislite, zapravo ima smisla. Patagonia je tvrtka koja voli prirodu, prodaje proizvode za uživanje u prirodi te svojim načinom rada pazi na okoliš i planet kako god može. Svojom željom da brinu o okolišu i smanje štetu koju nanosimo, došli su do zaključka: “Ljudi trebaju novu jaknu svakih pet ili deset godina, ali jedu tri puta dnevno. Ako zaista želimo zaštititi naš planet, sve počinje s hranom”, izjavio je Yvon Chouinard, osnivač Patagonia Provisions.

Moderna industrijska poljoprivreda u svojim nastojanjima da poveća učinkovitost i profit se oslanja na jednogodišnje monokulture, otrovne herbicide i pesticide, sintetička gnojiva i otpadnu vodu, a sve to uništava gornji sloj tla mnogo brže nego što se može zamijeniti. Pa tako i hrana koja proizlazi iz ovakvog sustava nije dobra ni za nas ni za okoliš. Govedina cijepljena antibioticima i hormonima rasta, tvornički uzgojeni pilići, blijeda jaja bez okusa, GMO usjevi natopljeni kemikalijama su samo neki od razloga zbog čega trebamo promijeniti način na koji jedemo i proizvodimo hranu. Srećom, postoji svjetlo na kraju tunela.

Regenerativne prakse organske poljoprivrede daju velike usjeve uz izgradnju zdravijeg tla, koje može povući i pohraniti više stakleničkih plinova. Provisions je baš zato i pokrenut, da učini taj zaokret i korak prema novoj budućnosti. Tvrtka navodi kako sve što rade je stvoreno da pomogne u rješavanju ekološke krize. Kako bismo obnovili naše iscrpljene oceane i tla, koriste se regenerativne prakse koje se često temelje na predindustrijskim načinima uzgoja i berbe. A iz toga kao bonus proizlazi ukusna, hranjiva organska hrana, bez pesticida, hormona, antibiotika i GMO-a.

Jedan od najboljih proizvoda koji je proizašao iz Patagonia Provisions je njihova nagrađivana organska tjestenina, nagrađivana s razlogom. Proizvod nosi naziv Organic Kernza Fusilli i ima 4,9 zvjezdica od pet, što svjedoči o njegovoj kvaliteti. Patagonia Provisions je za ovu tjesteninu iskoristila “revolucionarno novo žito” nazvano Kernza. Jednogodišnje žitarice poput pšenice, riže i kukuruza zahtijevaju obradu, što remeti tlo i oslobađa ugljik koji zagrijava planet. Za razliku od većine sorti žitarica, koje se moraju saditi godišnje, Kernza je višegodišnja, što znači da ostaje ukorijenjena iz godine u godinu. Njegov duboki korijenski sustav sprječava eroziju, hrani tlo, izvlači ugljik i proizvodi vitka zrna puna toplog, orašastog okusa, idealnog za tjesteninu. Kernza brašno se kombinira s grizom za ugodnu elastičnu teksturu, a zatim se pomoću brončanih kalupa oblikuje i stvara hrapava površina na njihovim fusilima. Neravna površina omogućuje da umaci bolje prijanjaju, čineći svaki zalogoj ukusnijim.

Kernza je bolji izvor biljnih proteina, vlakana i esencijalnih aminokiselina u usporedbi s jednogodišnjom pšenicom. Krupica ima jednu od najviših razina proteina od bilo kojeg brašna za tjesteninu (oko 13%, u usporedbi s 9-11%, u prosjeku za višenamjensko brašno), a obogaćeni griz također doprinosi vitaminima B i antioksidansima. Kako bi se zaokružila cijela priča brige o okolišu, tako je i kutija za tjesteninu izrađena od 100% recikliranih vlakana (preusmjerenih iz toka otpada) i može se reciklirati. Tvrtka također ima B Corporation i 1% za Planet certifikate.

“U skladu s načelima koja pokreću nagrađivanu hranu odgovornog izvora Patagonia Provisions, naša Organic Kernza Fusilli podržava rješenje za klimatsku krizu, nadovezujući se na naš uspjeh s prvim komercijalnim Kernza proizvodom na tržištu – našim Long Root pivima“ kaže Birgit Cameron, suosnivačica i voditeljica Patagonia Provisions. “Uzbuđeni smo što ćemo nastaviti s pronalaženjem ukusnih inovativnih načina da pomognemo proširiti Kernzu. Prepuna toplog, orašastog okusa i ugodne proljetne teksture, naša nova tjestenina dobro funkcionira u gotovo svim biljnim ili mesnim receptima. Zadovoljstvo je znati da svaka zdjela Kernza tjestenine doprinosi zdravijem planetu.”

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.