Napravite sami svoj suhi šampon za kosu i smanjite otpad!

GREEN_300_listici_sredina

Brzinsko osvježenje kose

U zadnjih par godina suhi šamponi su postali brza rješenja koja nam svima sve više trebaju. Daju nam priliku da odspavamo duže i uštedimo vrijeme na pranju kose. Dobro dođe i kada jurite na taj zasluženi gin tonic nakon posla pa nemate vremena ići kući srediti se, već se samo osvježite i spremni ste za izlazak u grad.

Koliko kod volimo sve što nam može pomoći da uštedimo na vremenu i da izgledamo dobro, treba uzeti u obzir da oblici i sastojci većine suhih šampona nisu baš dobri ni za nas ni za okoliš. Puno suhih šampona dolazi u aerosolnim limenkama ili plastičnim spremnicima koji nisu baš idealni kada pokušavate smanjiti svoj otpad. Ako ćemo biti iskreni, sastojci mogu biti zaista upitni. Jedan takav za primjer sadrži izobutan, propan, alkoholni denat, aluminijski škrob oktenilsukcinat, butan itd.. sve redom štetni sastojci.

Alkohol je obično visoko na popisu (što znači da je u velikoj količini) vjerojatno zbog toga što se brzo suši i pomoći će upijanju masti, ali alkohol stvarno isušuje kosu i može nanijeti štetu tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Aluminijski škrob oktenilsukcinat je, sumnja se, toksičan za ljudsko zdravlje, dok mirisi se obično smatraju poslovnom tajnom i u njih se zapravo može staviti bilo što. Iako nam je bitno uštedjeti na vremenu, nemojte štedjeti na svom zdravlju. Potrebno je izdvojiti zaista malo vremena kako biste napravili sami svoj suhi šampon koji je jednostavan, jeftin, a dobar za vaše zdravlje i zdravlje planeta.

Sastojci

Za plavuše:
1 žlica bentonitne gline
1 žlica praška od arrowroot praha

Za brinete:
1 žlica bentonitne gline
1 žlica praška od arrowroot praha 1 žlica kakao praha

Sve što vam preostaje je pomiješati sve sastojke. Ove sastojke možete kod nas pronaći najčešće u bio trgovinama i webshopovima, a dobro je birati organske sastojke kad god možete (poput organskog kakaa). Osim samih sastojaka treba vam i nešto gdje ćete ih čuvati, a dobra ideja je spremiti mješavinu u čistu soljenku jer ćete tako vrlo lako nanijeti smjesu na kosu.

Napomene

Ponekad kada koristite suhi šampon, kosa vam se može činiti pomalo pepeljasta. Zato je dobro koristiti suhi šampon u situacijama kada ne stignete oprati kosu, a ne dan za danom. Obično nakon jednog nanošenja bi bilo dobro oprati kosu prije nego legnete u krevet.
Ova smjesa sadrži bentonitnu glinu pa imajte na umu da bi trebalo koristiti drvenu žlicu kako se glina ne bi deaktivirala. Bentonitna glina može se činiti neobičnim sastojkom, ali je vrlo upijajuća i pomaže u uklanjanju ulja s kože pa nemojte preskočiti taj sastojak. Ako vam ostane viška, ovu glinu možete koristiti i u drugim DIY tretmanima poput maske za lice, za detoks organizma i detoks kupku, za zdravlje ušne šupljine i slično.

PHOTOS BY: Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.