izviješće o šteti
izviješće o šteti

Iz Botaničkog vrta objavili izviješće o šteti: ‘Najstarija i najveća stabla nisu oštećena’

GREEN_300_listici_sredina

Moglo je i gore

'Svako oštećenje bilo kojeg stabla u Botaničkom vrtu tužan je događaj, no ne smijemo se previše žaliti jer je Vrt u oluji mogao proći daleko gore. Djelomično se to može pripisati sreći, ali ipak ukazuje i na ispravnu filozofiju održavanja stabala, na čemu zahvaljujem našim višegodišnjim stručnim održavateljima, arboristima tvrtke ‘Urbani šumari’.'

Botanički vrt u Zagrebu objavio je izviješće o šteti nakon velike oluje koja je ovoga tjedna pogodila gotovo cijelu kontinentalnu Hrvatsku, ali i dio obale.

“Olujno nevrijeme koje je zadesilo Zagreb u srijedu, 19. srpnja, pristiglo je do Vrta oko 16 sati. Čuvari su upozoreni nekoliko minuta prije da se približava vjetar uraganske snage te su odmah zatvorili Vrt i počeli upozoravati posjetitelje da se sklone u izložbeni paviljon. Srećom, u trenutku udara nevremena u Vrtu se nije nalazio velik broj posjetitelja i svi su na vrijeme pobjegli iz perivoja u sigurnost paviljona”, počeli su.

Osim nekoliko razbijenih stakala na staklenicima, na građevinama nije bilo ozbiljnije štete, naveli su. Oštećeno je jedno službeno vozilo kolega s Botaničkog zavoda: grana javora doletjela je iz parka na Marulićevom trgu puta Vrta (Hrvatski državni arhiv) i razbila vjetrobransko staklo automobila.

Instant sanacija

“Čim se oluja stišala, tijekom prvog obilaska Vrta uočeni su mnogobrojni lomovi manjih i većih grana, nekoliko jače oštećenih stabala te mnoštvo prevrnutih velikih lončanica. Sljedećega jutra (četvrtak, 20. srpnja) svi prisutni zaposlenici Vrta započeli s čišćenjem površina i sanacijom štete, što se nastavlja danas, i trajat će nekoliko idućih dana”, napisao je voditelj vrta dr. sc. Vanja Stamenković.

Temeljitom inspekcijom perivoja utvrđena je šteta na stablima.

“Osim obilja lišća i grančica, polomljeno je i podosta manjih grana pojedinih stabala. Lomovi velikih grana uočeni su na dvadesetak stabla. Lomovi debalaca uočeni su na starijim stablima topole, likvidambra, bon-bon stabla, omorike, manjeg kakijevca i jednog tulipanovca. Uresnoj vrbi uz južno jezerce polomljena su sva debalca, koja su u padu oštetila trajnice uz rub jezerca i na obližnjoj uresnoj gredici. Sva su navedena stabla starije dobi i meka drva s prethodnim redovnim sanacijama, no nisu mogla izdržati silinu udara vjetra veću od 100 km/h”, stoji u priopćenju.

Bez izvaljenih stabala

Jedina u potpunosti stradala stabla su kultivirana forma smreke uz Alpinum, koja se zbog svoje vitkosti (prevelike visine u odnosu na promjer debla) prelomila na dva dijela te mali kakijevac koji je već prije bio orezivan zbog loma.

“Najstarija i najveća stabla u Vrtu (hrast lužnjak, bukve i platane) nisu oštećena, a također nije bilo niti jedne izvale stabla”, kažu.

“Svako oštećenje bilo kojeg stabla u Botaničkom vrtu tužan je događaj, no ne smijemo se previše žaliti jer je Vrt u oluji mogao proći daleko gore. Djelomično se to može pripisati sreći, ali ipak ukazuje i na ispravnu filozofiju održavanja stabala, na čemu zahvaljujem našim višegodišnjim stručnim održavateljima, arboristima tvrtke ‘Urbani šumari’. Konstantna provjera zdravstvenog stanja, dijagnostika, liječenje, zalijevanje i orezivanje, te uopće holistički pristup njezi vrtnih stabala zasigurno su zaslužni da u oluji ove snage nije bilo izvaljenih primjeraka i većeg broja lomova, posebice na veteranskim stablima među kojima su neka zaista stogodišnjaci”, napisao je voditelj, te zahvalio svima koji su pomogli na bilo koji način.

PHOTOS BY: Botanički vrt PMF-a u Zagrebu / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.