mallorca
mallorca

Gigantska oluja na Mallorci: Valovi su išli do četiri metra, padale su palme, a dogodio se i sudar brodova

GREEN_300_listici_sredina

Šteta se zbraja

Hotelski kompleksi su postali neprepoznatljivi nakon što su ih zasuli snažni vjetrovi, kiša i tuča.

Veliko turističko središte Mallorcu je jučer pogodilo više žestokih oluja sa snagom uragana. Vjetar je puhao brzinom do 120 kilometara na sat, a u Palmi de Mallorci su hitne službe zabilježile preko 170 incidenata tijekom jučerašnjeg dana. Padale su palme, nasukavali su se brodovi, prevrtali su se kontejneri, a grane drveća padale su po automobilima, javlja lokalni portal Majorca Daily Bulletin.

Vrijeme je danas stabilnije, iako je mora na otoku prilično nemirno, a valovi su visine dva do četiri metra.

Za sada nema vijesti o životnim ugrozama stanovnika i turista, no oluja je iza sebe ostavila ozlijeđene. U Calviji je prometni znak pao na trudnu ženu i ozlijedio je, dok je u Palmi de Mallorci velika platforma s kojom se popravljala fasada velike zgrade na Plaza Es Fortí jedva visila sa četrnaestog kata.

Brojne opasne situacije

Na plaži Illetes je vjetar odnio dvoje djece dok su sjedili na ležaljci, a pronađeni su na obližnjim stijenama. Sedmero kajakaša koji su plovili uz Illes Malgrats, u Santa Ponsi, spasio je katamaran, a još troje brod tvrtke koja im je iznajmila kajake.

Neki su brodovi potonuli, a kupači koji su predugo ostali u moru su tražili sklonište u zadnji tren. Još jedan kritični trenutak dogodio se u luci Palma kada se kruzer odvezao od obale i sudario se s tankerom, no, srećom, ni ovdje nije bilo ozljeda.

Na aerodromu je došlo do masovnih otkazivanja letova, a oko dvadeset automobila ozbiljno je oštećeno od padajućih krhotina i stabala.

Puno posla za hitne službe

Vatrogasci su morali naporno raditi zbog srušenih grana, stabala, roleta i tendi na ulici. Ispred katedrale više je od pet palmi palo pod udarima vjetra. Vozači su se izbjegavali srušene grane i pokušavali dešifrirati semafore koje je oluja srušila, tresući Mallorcu.

Hotelski kompleksi su postali neprepoznatljivi nakon što su ih zasuli snažni vjetrovi, kiša i tuča.

Šteta se i dalje zbraja.

PHOTOS BY: Jan Herbert Comrie / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.