Zvonimir je s obitelji posadio konoplju, danas od toga živi skoro cijelo mjesto: ‘Kad vjeruješ, onda možeš sve’

GREEN_300_listici_sredina

Njihov je moto 'pomozi drugima i bit će i tebi dobro'

Obitelj Kalić je prije gotovo deset godina pokrenula proizvodnju industrijske konoplje. Danas proizvode ulje, kozmetiku, čaj i brašno, a trud koji su uložili u svoje imanje, koristio je cijeloj zajednici u Slavoniji. Svoju su priču ispričali u HRT-ovoj emisiji Dulum zemlje.

Rad s prljavim rukama i rad u poljoprivredi nije sramotan rad, naprotiv, jako je lijep osjećaj, kad znaš da si nešto stekao i napravio sa svojim rukama, nešto što se vidi, rekao je Zvonimir Kalić, mladi poljoprivrednik koji sa svojom obitelji u slavonskom Vrpolju uzgaja konoplju.

U tom su poslu gotovo deset godina, a sama konoplja za njih je otvorena tvornica pod nebom koja nema granica ni ograničenja, ispričali su u posljednjoj emisiji Dulum zemlje. Riječ je o biljci koja na području Slavonije nije uobičajena, ali obitelj Kalić hrabro je ustrajala u svojim željama da uspije, osiguravši tako posao i drugim mještanima u selu. Čvrsto vjeruju da će ljudi uvijek radije odabrati ostati u Hrvatskoj, na svom ognjištu, samo ako im se ponudi dobra ponuda za posao.

“Naše obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo unijelo je dašak pozitive i vedrine, okupilo je ljude iz mjesta koji rade s nama. Naravno da će se onda i za naše mjesto, zbog proizvodnje, daleko čuti“, rekao je Zvonimir.

Susjedi se slikali s poljem 

Proizvode brašno, čajeve, kozmetiku i ulje, a uskoro planiraju i proširiti proizvodnju. Iako su danas uspješni proizvođači, početci nisu bili nimalo lagani.

“Razlog zašto smo uopće počeli je moj djed, dida kako kažemo u Slavoniji. On je doživio karcinom na mozgu i tu se konoplja pokazala kao pomoć u njegovom liječenju. Najveći je okidač bila moja majka i moja teta, one su počele s proizvodnjom, a danas tu priču živimo devet godina“, kazao je Zvonimir.

Trebalo je vremena i da se susjedi i slučajni prolaznici naviknu na polje konoplje. U početku su dolazili i slikali se s biljkom. “Polje je bilo uz cestu i nama je to bilo smiješno pa smo pustili da se slikaju. Njima je bilo zanimljivo, ali i nama“, kazao je Zdravko Kalić, Zvonimirov tata.

‘Pjevamo u polju, tako vrijeme brže prođe’

Obitelj je između sebe podijelila poslove. I dok je Zvonimir zadužen za marketing, prodaju i društvene mreže, a otac za preradu konoplje, majka Zvjezdana Kalić odgovorna je za operativne poslove. Ona najčešće odlazi na polje u berbu, ondje pjeva i tako se, kaže, najbolje opusti.
“Koliko god sam umorna, ja pokušavam tu svoju pozitivu i energiju prenijeti na druge ljude. Kad dođem sa svojim ženama, mi i zapjevamo, potrudimo se da to bude radost i da tih par sati što prije prođe“, objasnila je Zvjezdana.

U berbu idu od ranog jutra, oko pet sati već su na polju i ondje ostaju do devet sati, a prije svakog ulaska među stabljike konoplje pomole se i zahvale Bogu na svemu što imaju.

“Vjera za mene znači velika utjeha, velika snaga, velika motivacija i veliko ufanje kad znam da sam na kritičnim putevima. Kad tražiš nešto i dobiješ samo nekakav znak, onda radiš dobro, ne boj se, prijeći ćeš sve planine, e to je dragi Bog. To je nešto u čemu se ja pronalazim, ne samo kada sam sretan, nego kada sam i tužan“, objasnio je Zvonimir s osmjehom na licu.

Bez pesticida i kemikalija 

Njihov je moto “pomozi drugima i bit će i tebi dobro“ i to se pokazalo uspješnim posljednjih deset godina. U Hrvatskoj je trenutno više od 50 vrsta konoplje legalno za uzgoj. Smije se koristiti cijela biljka, od cvijeta do korijena, a proizvodnja koju ima obitelj Kalić u potpunosti je ekološka.

“Mi ne koristimo pesticide ni herbicide. Ekološka proizvodnja je velika borba, ali kad vidiš da se trud isplatio i da konoplja nema poteškoća, sretni smo jer znamo da ćemo imati kvalitetan prinos, a mi od toga živimo“, rekao je Zvonimir.

I danas mu, kaže, kada god se prisjeti svog djeda bude teško oko srca, ali ga to ujedno i motivira da nastavi dalje i da ne odustaje. “To me inspirira i to me vodi, jer dida nije imao završene škole, dida je svega imao osnovnu školu par razreda i stekao je ovo prekrasno imanje s mojom bakom. Kad vidiš što su oni marljivim radom i krvavim žuljevima napravili mislim da, ako ja imam želju i volju, mislim da mogu jednako napraviti kao što su i oni za života“, objasnio je.

Ova je obitelj zajedničkim snagama, svojim rukama, stvorila nešto dobro za cijelo selo. Sa svakim zrnom sjemena posadili su i komad ljubavi, a kada tako radiš u zajedništvu, uspjeh je zagarantiran.

PHOTOS BY: Facebook, Instagram -OPG Kalić / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.