298095186_5318086741589734_898793546912260183_n

Zvonimir je nominiran za Greenlidera godine: ‘Ovo je pravi vjetar u leđa, hvala svima’

GREEN_300_listici_sredina

Godinama uzgaja konoplju u Slavoniji

Biti nominiran za Greenlidera njemu je, kaže, djelomično ostvarenje snova. Dokaz da sve ono ono što je radio, apsolutno vrijedi i da to netko prepoznaje.

Znati da si nominiran za Greenlidera je prekrasan osjećaj. Veliki je to rezultat našeg rada i proizvodnje, a kada vidite da to netko želi i nagraditi, onda imate osjećaj da to što radite zaista ima smisla. Ovo je baš pravi vjetar u leđa, hvala zaista svima, rekao nam je nasmiješeni Zvonimir Kalić, jedan od najuspješnijih ekoloških poljoprivrednika u Hrvatskoj.

Gotovo deset godina Zvonimir sa svojom obitelji uzgaja konoplju. Ona je za njih, kako je rekao, otvorena tvornica pod nebom koja nema ni granica ni ograničenja.

Posao za ljude u selu 

Riječ je o biljci koja na području Slavonije nije uobičajena, ali obitelj Kalić hrabro je ustrajala u svojim željama da uspije, osiguravši tako posao i drugim mještanima u selu.

Čvrsto vjeruju da će ljudi uvijek radije odabrati ostati u Hrvatskoj, na svom ognjištu, samo ako im se ponudi dobra ponuda za posao. Upravo tu sigurnost Kalići su omogućili brojnim obiteljima u Slavoniji.

“Naše obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo unijelo je dašak pozitive i vedrine, okupilo je ljude iz mjesta koji rade s nama. Naravno da će se onda i za naše mjesto, zbog proizvodnje, daleko čuti“, rekao je Zvonimir.

‘Angažirali smo glasače’ 

U Hrvatskoj je trenutno više od 50 vrsta konoplje legalno za uzgoj. Smije se koristiti cijela biljka, od cvijeta do korijena, a proizvodnja koju ima obitelj Kalić u potpunosti je ekološka.

“Uvijek volim naglasiti da je kod nas sve ekološko. Dakle, iskorištava se biljka od korijena pa sve do cvijeta. Trenutno smo, recimo, u pripremi sjetve konoplje, a onda kreće veliki posao”, kazao nam je ponosni Zvonimir.

Biti nominiran za Greenlidera njemu je, kaže, djelomično ostvarenje snova. Dokaz da sve ono ono što je radio, apsolutno vrijedi i da to netko prepoznaje.

“Obitelj i ja smo presretni, već smo i angažirali glasače”, kroz smijeh nam je rekao.

Ova je obitelj zajedničkim snagama, svojim rukama, stvorila nešto dobro za cijelo selo. Sa svakim zrnom sjemena posadili su i komad ljubavi, a kada tako radiš u zajedništvu, uspjeh je zagarantiran.

Kako možete glasati?

Dodjela nagrada predviđena je za 25. svibnja, zadnjeg dana Greencajt festivala, u sklopu kojeg se dodjeljuju Green Prix 2023. nagrade. Podsjetimo, najveći festival održivosti u regiji – Greencajt, održat će se 24. i 25. svibnja u prostorima stare Tvornice električnih žarulja i Rougemarin Parka u Zagrebu.

Za titulu Greenlidera godine, o kojoj odlučuje javnost glasovima na službenoj stranici festivala, natječe se deset kandidata koji svojim djelovanjem služe kao pozitivan primjer te motiviraju i potiču druge na usvajanje održivih vrijednosti. Ako želite da tu titulu odnese baš Zvonimir iz Slavonije glasajte za njega!

PHOTOS BY: Facebook, Instagram - OPG Kalić / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.