Još nas svega nekoliko dana dijeli od najvećeg katoličkog blagdana – Uskrsa. Do nedjelje sve “mora” biti spremno. Od čistog doma, kupnje svih potrebnih namirnica, ukrašavanja košara, gnijezda i onog najbitnijeg – pisanica. Razne su metode kako i na koji način možemo ukrasiti uskrsna jaja, a ono što je najbitnije, nemojte kupovati razne boje i dekoracije od plastike, već se prepustite dekoriranju uz ono što već imate kod kuće. Takva vrsta ukrašavanja ne samo da je daleko pristupačnija, nego je i znatnije ekološki prihvatljivija i zdrava. Znate li da prirodno možete dobiti svu paletu boja koja vam je potrebna da bi vaš uskrsni stol zablistao s najljepšim pisanicama? Donosimo vam popis namirnica čiji bi vas bogati intenzitet boje na jajima mogao ugodno iznenaditi ovog Uskrsa.
Bordo crvena – luk
Skupite što više ljusaka od crvenog luka i stavite u litru hladne vode. Kuhajte ljuske u vodi sve dok voda ne promijeni boju i ne potamni. Uronite jaja na 10 minuta da se kuhaju u toj vodi i nakon tog ostavite da se ohlade u vodi od luka.
Žuta – kurkuma
Do predivne žute boje možete doći sa samo tri žlice kurkume. Stavite kurkumu u litru hladne vode i dodajte dvije žlice bijelog octa. U ovu smjesu vode, octa i kurkume dodajte jaja da se kuhaju. Kad se ohlade, izvadite iz lonca i ostavite da se posuši.
Narančasta – paprika
Litru hladne vode pomiješajte s pet žlica slatke crvene mljevene paprike te također kao i u kurkumu, dodajte 2 žlice bijelog octa. Skuhajte jaja u vodi. Kad se ohladi, izvadite i posušite.
Ružičasta – cikla
Nešto manje od 1 kilograma narezane cikle stavite u vruću vodu te skuhajte u njoj jaja. Iako će isprva imati nalik na tamnosmeđu boju, jaja kad se osuše bit će baš onakva kakva želite.
Plava – ljubičasti kupus
Ljubičasti kupus idealan je za plavu boju vaših pisanica. Nasjeckajte otprilike 600 grama kupusa i skuhajte jaja u toj vodi. Ako želite svjetljiju boju, držite jaja u vodi otprilike 30 minuta, a ako pak želite intenzivnu boju, ostavite ih u loncu u hladnjaku preko noći.
Zelena – špinat i borovnice
Usitnite 100 grama listova špinata i smrznutih borovnica te dodajte litru soka od borovnice. Prokuhati i procijediti smjesu te u nju dodati dvije žlice kurkume. U smjesi skuhati jaja.
Šljokice – crno vino
Prelijte jaja crnim vinom i kuhajte do 30 minuta. Nakon toga ostavite preko noći ili minimalno osam sati jaja u vinu kako bi se na njih skupio vinski kamen ili “zamjena” za šljokice.