271491714_255451900046793_2856435149474798724_n

Zovu je šumskim duhom i vražjom pticom, ali ona izgleda preslatko. Upoznajte neobičnu sovu!

GREEN_300_listici_sredina

Na perju nosi srca

Ovo je vrlo moćna i odvažna grabežljiva sova, na vrhu hranidbenog lanca ptica. Nazivaju ju još šumskim duhom ili vražjom pticom!

Poznata i kao šumska sova ušara (Bubo nipalensis), ovo je ptica grabljivica neobičnog izgleda. Njene crne oznake na bijelom perju pomalo podsjećaju na malena srca.

Riječ je o sovi koja obično nastanjuje područje južne i jugoistočne Azije, a koja je poznato po svom čudnom zovu koji navodno zvuči kao dozivanje čovjeka. Zbog toga ju nazivaju i “šumski duh“.

Karakterizira ju veliki žuti kljun i crne oči. Mlađa sova ove vrste obično bude u potpunosti bijela s kraćim čupercima koji s vremenom potamnjuju. Može uloviti plijen veličine malog jelena!

Nije ugrožena

Lokalno je poznata u Šri Lanki kao Ulama, što se prevodi kao “vražja ptica“. Aktivna je noću, dok se danju skriva u krošnjama visokog drveća. Tek nakon zalaska sunca, vražja ptica izlazi iz svog skrovišta i kreće u lov na male sisavce, manje ptice i gmazove.

Ovo je vrlo moćna i odvažna grabežljiva sova, na vrhu hranidbenog lanca ptica u svom području. Sezona gniježđenja je od prosinca do ožujka, a gnijezda prave u dupljama drveća.

Iako su ove ptice neuobičajene i teško ih je uočiti, Birdlife International ih je označio kao “najmanje zabrinjavajuće“ u kontekstu ugroženosti.

PHOTOS BY: Facebook, Reddit / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.