Ako želite na prirodan način zasladiti desert, znate li koje je voće najbolje? Datulje. No šećeri koje sadrže su glukoza, fruktoza i saharoza. Ovi prirodni šećeri čine ih savršenim izvorom brze energije. Osim zdravih šećera, datulje su iznimno bogate vlaknima koja su ključna za pravilno funkcioniranje probavnog sustava. Vlakna iz datulja pomažu regulirati probavu, sprječavaju zatvor i doprinose zdravlju crijeva.
Jedna od nevjerojatnih karakteristika datulja je njihov visok sadržaj antioksidansa. Antioksidansi su spojevi koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, koji oštećuju stanice i ubrzavaju starenje te su odgovorni za upalne procese u našem tijelu. Kako su datulje bogate flavonoidima, karotenoidima i fenolnim kiselinama, sve odreda moćnim antioksidansima koji pomažu u zaštiti tijela od oksidativnog stresa, prava su bomba zdravlja za naš organizam.
Datulje su također izvor ključnih minerala poput kalija, magnezija, bakra i mangana, koji su neophodni za pravilan rad srca, mišića i živčanog sustava. Kalij, na primjer, pomaže u regulaciji krvnog tlaka, dok magnezij igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju i mišića.
Također, bogate su i vitaminima, uključujući vitamin B6, koji je bitan za stvaranje hemoglobina, te doprinosi zdravlju mozga i imunološkog sustava. Ovaj voćni dragulj sadrži i vitamin K, koji je ključan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju.
Iako ne mogu zadovoljiti dnevnu potrebu za proteinima, datulje su posebne po tome što sadržavaju i ove nutrijente. Stoga, često su idealan snack nakon treninga jer opskrbljuju organizam i dozom proteina, ali i korisnim ugljikohidratima.