ZF__4690

Zoran Aragović: “Radim održivo jer mi je to logično i ispravno, a ne da šira masa prihvati moj brend”

GREEN_300_listici_sredina

Razgovor s kreatorom kojem tkanina nije i ne može biti otpad

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Trend ili način proizvodnje? Slow fashion za Zorana Aragovića nije nešto oko čega on stvara veliku priču o svom brandu već baš suprotno. Raditi u skladu s prirodom, s odgovornošću prema njoj i zeleno njemu se nametnulo samo od sebe, jer kako sam kaže, to je jedini logični put.

Zoran Aragović dizajner je s podužim stažom, koji se krije iza brenda BiteMyStyle! Ako ga niste zapamtili pod točnim imenom, sigurno ste ga zapazili zbog prepoznatljive estetike kojom se prožimaju vibrantni motivi, igra materijalima, printevima i slojevima. Ne postoji žena koja ne žudi bar za jednim njegovim komadom, pogotovo suknjama i kaputima kojima oduševljavala od kolekcije do kolekcije, iz sezone u sezonu.

Iako to ne stavlja u prvi plan, Zoranov brend prava je održiva modna ideja. Oduvijek mu je cilj bio pokazati kako malim promjenama možemo osvježiti neki stari odjevni predmet, a dobre dizajnerske trikove otkrio je i nama! Kako je krenuo u tom smjeru, je li slow fashion samo trend te kako vidi budućnost svojeg kreiranja, otkrio nam je u razgovoru.

Modna industrija jedan je od najvećih svjetskih zagađivača, no sve je više brendova koji shvaćaju da to ne mora biti tako. Kada ste se vi osvijestili? Je li se dogodio neki okidač? Kako je krenulo?

Od samo početka funkcioniram na sličan način, tako da nije bilo nekog posebnog trenutka zbog kojeg bih promijenio način proizvodnje. Nekako mi se činilo logično da, primjerice, tkanine što više iskoristim, posebno na samim počecima gdje mi je ulaganje u tkanine značilo znatan trošak. Isto tako nisam nikada proizvodio više odjeće nego što je mogu prodati. Imam filozofiju da je većina mojih komada preupečatljiva da bi ih masovno proizvodio, tako da radim unikate ili proizvode u malim serijama.

Biste li sebe uopće smjestili u “koš” s održivim i zelenim dizajnerima?

Danas je u trendu nazivati se održivim i zelenim. Sam se ne promoviram na taj način, jer sve što radim, da što manje zagađujem okoliš je zbog toga jer mi se to čini logično i ispravno, a ne zbog toga da bi šira masa prihvatila moj brend.

Više od 15 godina vladate hrvatskom modnom scenom, ali niste se baš “razvikali” kao dizajner koji komade iz svojih starih kolekcija često prenamijeni u neki drugi komad. Zašto?

Nisam toliko tome pridavao pažnje, jer se radi o malom postotku odjeće koja se u sezoni ne proda pa se uz neke manje intervencije i detalje redizajnira za nadolazeću sezonu. To su vrlo sitne promjene koje na neki način samo “osvježe” odjevni predmet.

Mislite li da je dio vaših kupaca postalo vašim kupcima zbog održive i odgovorne filozofije?

Pa zasigurno dio mojih klijentica cijeni to što se trudimo kao brend pridonijeti i ekološkom i održivom aspektu u dizajnu, no isto tako još više cijene i rado kupuju kod nas jer je određeni dio kolekcija unikatan ili u vrlo malim serijama.

Što najčešće reuseate?

U posljednje vrijeme volim se igrati s traperom jer je odličan kao tkanina za kombiniranje s drugim materijalima, a u uvijek je u trendu. Tako da od gotovih traper hlača ili jakni nastaju zanimljivi kaputi u mojem prepoznatljivom stilu. S obzirom na to da volim patchwork tehniku, upravo ostaci tkanina od iskrojenih komada idealni su za aplikacije na odjevne predmete ili pak njihovim spajanjem dobijete potpuno novu i drugačiju tkaninu. Tako da zaista bude jako malo “otpadnih” tkanina, a i te povremeno poklonimo vrtićima koji ih onda koriste u njihovim kreativnim radionicama.

Nedavno ste i s velikim brendom H&M-om imali suradnju u kojoj ste od starih H&M odjevnih predmeta napravili nove odlične modne dodatke. O čemu se točno radilo?

To je bilo zaista super iskustvo i vrlo kreativna suradnja. Od H&M-ovih gotovih odjevnih predmeta malim preinakama sam im promijenio formu ili dodao detalj i tako su nastale neke nove kreacije. Primjerice, od muških kratkih hlačica nastala je suknja ili od košulje zanimljiva ljetna haljina. Od sitnih ostataka materijala napravili smo popularne “scrunchie” gumice za kosu. Iskoristili smo apsolutno svaki centimetar tkanina i to je genijalno jer cilj te suradnje je bio skrenuti pažnju na važnost održive mode.

Kako izgleda proces pretvaranja jednog kaputa u neki novi prsluk, primjerice?

Tako što maknete rukave (haha). Na primjer, zimski kaput vrlo lako prekrojite u prsluk, a od ostatka (rukava) možete osmisliti zanimljivi ovratnik ili pojas. Isto tako možete i skratiti dužinu i dobijete vrlo zanimljiv proljetni komad.

Mislite li da je budućnost vašeg dizajniranja u konstantnom poigravanju sa starim kolekcijama ili ne biste išli tako daleko?

Poigravanje u smislu da kroz svoje kolekcije provlačim svoj prepoznatljiv rukopis, ali se isto tako truditi da iz sezone u sezonu napravim neki pomak i pokažem nove ideje, krojeve i printeve, svakako. Ali će mi uvijek biti primarno da ostanem prepoznatljiv.

Ostatke materijala često koristite i u dekoriranju svojeg stana, zar ne?

U stanu od detalja dominiraju pop art detalji koje volim pa sam izradio zanimljive jastuke i zastore u tom stilu a i vrlo dragi detalj u stanu mi je podna lampa koju smo izradili iz stare krojačke lutke i odjenuli u naš prepoznatljivi print.

Imate li neki dobar trik kako stari komad odjeće u ormaru možemo prenamijeniti u nešto drugo, bez puno muke?

S obzirom na to da već nekoliko sezona dominiraju komadi oversized kroja, najjednostavnije je da zavirite u ormar svojih muških polovica i tu ćete sigurno naći neku zanimljivu kariranu košulju koja je sada IT komad, a koju ćete vrlo jednostavno nositi kao trendy haljinicu.

PHOTOS BY: Privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.