filip-zrnzevic-QsWG0kjPQRY-unsplash

Znate li što su ‘zombi šume’? Istraživači kažu da ih je sve više

GREEN_300_listici_sredina

Nisu ni mrtve ni žive

Nije nikakva tajna da je zagrijavanje atmosfere rezultiralo ekstremnim vremenskim prilikama u cijelom svijetu, ali postoje i manje poznate posljedice koje također imaju razarajuće posljedice.

Šume su vitalni dio našeg ekosustava, pružaju niz prednosti kao što su pročišćavanje zraka koji udišemo, reguliranje ciklusa vode i osiguravaju stanište za bezbrojne vrste. Međutim, posljednjih su godina klimatske promjene imale dubok utjecaj na šume, što je dovelo do pojave onoga što znanstvenici nazivaju “zombi šumama”. Ove šume nisu mrtve, ali nisu ni zdrave te predstavljaju značajnu prijetnju okolišu i zajednicama koje o njima ovise.

Što su zombi šume?

Zombi šume rezultat su razornog utjecaja klimatskih promjena na drveće. Rastuće temperature, suše i ekstremni vremenski uvjeti uzrokovali su stres, slabljenje drveća i osjetljivost na bolesti i štetočine. To ih ostavlja u stanju limba – nisu mrtvi, ali nisu ni živi jer ne napreduju u niti jednom pogledu.

Izraz “zombi” koristi se jer se stabla mogu činiti živima, ali nemaju otpornost i vitalnost zdravih stabala. Osjetljiviji su na najezde insekata, izbijanje bolesti i šumske požare, što u konačnici može dovesti do njihove smrti. Štoviše, smanjen im je rast i produktivnost, što znači da su manje sposobni obavljati vitalne funkcije zdrave šume.

Što uzrokuje zombi šume?

Zombi šume rezultat su složene interakcije između različitih čimbenika okoliša, uključujući klimatske promjene, krčenje šuma i prakse gospodarenja šumama. Klimatske promjene primarni su pokretač, budući da rastuće temperature, suše i ekstremni vremenski uvjeti otežavaju rast i razvoj drveća.

Krčenje šuma za poljoprivredu, rudarstvo ili urbani razvoj, pogoršava problem. Kada se šume iskrče, stabla koja preostanu osjetljivija su na stres i bolesti, zbog čega postoji veća vjerojatnost da će postati zombiji.

Štoviše, prakse gospodarenja šumama koje daju prednost kratkoročnim ekonomskim dobitcima u odnosu na dugoročnu održivost također mogu pridonijeti pojavi zombi šuma. Sječa, na primjer, može poremetiti prirodnu ravnotežu šume i dovesti do proliferacije invazivnih vrsta, što može oštetiti ekosustav i povećati vjerojatnost stresa i bolesti drveća.

Koje su posljedice zombi šuma?

Zombi šume imaju značajne posljedice i za okoliš i za ljudske zajednice. Predstavljaju sve veći problem za okoliš i ljude, a u Americi su sve češća pojava, primjerice u Kaliforniji. One su manje sposobne koristiti ekosustavu za razliku od zdravih šuma, poput sekvestracije ugljika, regulacije vode i očuvanja bioraznolikosti. To može imati promjenjiv učinak na okoliš, što dovodi do promjena u vremenskim prilikama, erozije tla i gubitka staništa divljih životinja.

Štoviše, zombi šume predstavljaju značajan rizik za ljude Veća je vjerojatnost da će drveće oslabljeno stresom i bolešću pasti, što može uzrokovati materijalnu štetu, pa čak i smrt. Osim toga, zombi šume su sklonije šumskim požarima, koji mogu imati razorne posljedice i za okoliš i za naseljena područja.

Što se može učiniti za rješavanje problema zombi šuma?

Rješavanje zombi šuma zahtijeva višestruk pristup koji se bavi temeljnim uzrocima problema. To uključuje smanjenje emisija stakleničkih plinova radi ublažavanja utjecaja klimatskih promjena, provedbu praksi održivog gospodarenja šumama koje daju prednost dugoročnoj održivosti u odnosu na kratkoročnu ekonomsku dobit i zaštitu šuma od krčenja.

Osim toga, napori za obnovu oštećenih ekosustava mogu pomoći u ublažavanju utjecaja zombi šuma. Napori obnove mogu uključivati sadnju autohtonih vrsta, uklanjanje invazivnih vrsta i smanjenje rizika od šumskih požara putem kontroliranih spaljivanja i drugih tehnika.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.