aamyr-peN6l68AWaw-unsplash

Znate li zašto proljeće već dugo ne dolazi 21. ožujka?

GREEN_300_listici_sredina

Dvije metode mjerenja

Jučer smo dočekali proljeće u točno 16 sati i 33 minute, iako smo u školama učili da ono počinje 21. ožujka. Evo što je tomu razlog.

Iako smo u školama učili da proljeće dolazi 21. ožujka, stručnjaci su otkrili da već dvadesetak godina proljeće dolazi dan ranije. Razlog tomu su, kako je istaknuo Večernji, dvije različite metode za utvrđivanje početka i kraja godišnjih doba: astronomske i meteorološke.

Tako smo i jučer, umjesto danas, dočekali prvi dan proljeća koje nam je službeno stiglo točno u 16 sati i 33 minute!

Spomenutom meteorološkom metodom određivanja početka godišnjih doba vode meteorolozi koji promatraju spuštanje i rast temperature i stanje u atmosferi. Prema tomu se meteorološka sezona koordinira prema kalendaru i svako godišnje doba traje tri mjeseca. Upravo tom metodom proljeće traje od 1. ožujka do 31. svibnja.

Druga metoda temelji se na astronomskim sezonama, a odnosi se na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce. Astronomski kalendar utvrđuje godišnja doba prema tome kada Zemljina rotacijska os bude na 23,5 stupnjeva u odnosu na orbitu oko Sunca; pa nam je ove godine proljeće stiglo 20. ožujka.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.