220743804_1246413879114240_6902735102659278996_n

Znate li zašto je ovaj grad savršen primjer urbane održivosti?

GREEN_300_listici_sredina

Tina Sarajlić

Grad po našoj mjeri

Gdje još u svijetu možete skijati na krovu elektrane sa zelenom energijom, plivati u prometnoj gradskoj luci, voziti se brodom koji koristi solarnu energiju, odsjesti u ekološki prihvatljivom hotelu i jesti organsku hranu na svakom uglu ulice? Odgovor je Kopenhagen, jedan od najzelenijih gradova na svijetu.

Ako razmišljate o putovanjima, a ne znate gdje biste, Kopenhagen je odličan odabir. Glavni grad Danske već se dugo smatra jednim od najzelenijih gradova na svijetu koji brine o održivosti jednako kao i njegovi stanovnici pa nije čudo da planira postati prvi ugljično neutralni grad na svijetu do 2025. godine.

Zelena energija

Prema različitim istraživanjima Kopenhagen je uvijek zauzimao najviša mjesta na listama najodrživijih gradova na svijetu. To nije ništa čudno budući da ima zaista jedinstvene ideje i inicijative poput one da na krovu elektrane naprave zeleno skijalište. Popularni Copenhill prekriva staza za umjetno skijanje tijekom cijele godine, a prostor se koristi i za razne druge sportske i zabavne aktivnosti. Copenhill je naravno više od skijališta jer je ipak njegova bitnija svrha da pretvara otpad u energiju. Osim skijanja, još jedan turistički klasik je izlet brodom, a oni su i u tom slučaju uslugu podigli na bolju (i zeleniju) razinu. Gradski GoBoats brodovi za razgledavanje koriste solarnu energiju što ovaj izlet čini vrlo ekološkim. Čamci primaju do osam ljudi, električni motori su na solarni pogon, a izrađeni su od drveta iz održivih izvora. Štoviše, na brodu možete uživati i u pikniku s organskom hranom.

Javni prijevoz i čisti zrak

Prometna infrastruktura je još jedna pozitivna zelena točka u ovoj priči. Autobusi su električni, a veći dio industrije razonode i turizma je na električni pogon i solarni pogon. Glavno prijevozno sredstvo koje prevladava je bicikl zbog čega grad ima vrhunsku biciklističku infrastrukturu. Vrlo jeftino se može iznajmiti i električni bicikl, a zanimljivo je da u ovom gradu čak i saborski zastupnici svakodnevno pedaliraju na posao. Zbog postavljenih ograničenja na visoko zagađujuća vozila i poznate danske biciklističke kulture, izvrsna kvaliteta zraka je još jedan čimbenik koji Kopenhagen stavlja na vrh liste zelenih gradova. Kopenhagen je poznat i po tome što je grad prepun zelenila i vrlo je lako prošetati prirodom čak i u centru grada. Grad već ima veliki broj parkova i zelenih površina, a rezervat prirode od 70 hektara planiran je u industrijskom području sjeverne luke. Veći dio ovog okruga je već regeneriran održivim dizajnom, poput travnatih krovova koji filtriraju kišnicu i izoliraju njihove zgrade.

Hoteli

Kad je u pitanju turizam i smještaj, nevjerojatno je da više od dvije trećine gradskih hotela posjeduje eko certifikat. Skupina hotela Scandic Hotels jedna je od onih s ugljično neutralnim ciljem, a svaki hotel ima upravitelja zaštite okoliša koji osigurava vodeće industrijske standarde održivog dizajna, energije i hrane. Ako želite istražiti eko smještaj u Danskoj odlična stranica je Greenkey.dk gdje možete više saznati o samom certifikatu, kao i pronaći održive smještajne objekte sa certifikatima.

Hrana

Ovdje je većina namirnica organskog porijekla, pa čak i fast food hrana poput pizze i hamburgera se radi od organskih sastojaka. U restoranima kuhari koriste što je više moguće svakog pojedinog sastojka kako bi izbjegli rasipanje, kuhaju čak i vlastito pivo, a zatim koriste istrošeno zrno u receptima. Dosta restorana ima i svoj vrt, staklenike ili čak farmu na krovu, a ostali nabavljaju proizvode od poljoprivrednika koji isključivo nude organske namirnice. Na vrhu ljestvice restorana nalazi se Geranium koji je jedini organski restoran u svijetu koji je zaradio tri Michelinove zvjezdice. Ovdje čak i na tržnici ulične hrane Reffen, prodavači moraju koristiti kompostabilnu ambalažu i nuditi proizvode iz slobodnog uzgoja gdje god je to moguće.

Danska je inače poznata kao jedno od najsretnijih mjesta na Zemlji, a Kopenhagen, jedan od najboljih gradova za život. Kada vidimo koliko održivo žive i u skladu s prirodom, postaje vrlo jasno i zašto.

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.