pexels-pixabay-290316

Znate li uz čašicu kojih hrvatskih ekoloških vina možete uživati već danas?

GREEN_300_listici_sredina

Kvalitetna konzumacija u skladu s okolišem

Organska proizvodnja u vinogradarstvu datira iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Zemlje koje su započele s ekološkim vinogradarstvom su Njemačka, Francuska i Švicarska. Sve veća potražnja kupaca i hrvatske proizvođače "tjera" na zelenije vinogradarstvo pa danas možemo uživati u ispijanju sve više butelja organskog hrvatskog vina.

Povećanje svijesti potrošača o zaštiti okoliša te konzumaciji prirodnih, odnosno biološki vrijednih proizvoda odrazilo se i na ljubitelje vina. Prvenstveno, proizvođače ekoloških vina. Dok trend ekološkog vinogradarstva u svijetu bilježi veliki rast, Hrvatska također postaje sve svjesnija ekološke proizvodnje i činjenice da nam raznolika klima, tradicija uzgoja vinove loze pa i razvijenog turizma samo ide u prilog.

No što uopće znači uzgojiti eko vino?

Proizvodnja ekoloških vina podrazumijeva uzgoj zdravog grožđa, pri čemu se poštuju biološki zakoni, podržavaju i unapređuju prirodna plodnost i biološki procesi u zemljištu te se koristi njegova mikrobiološka aktivnost koja pridonosi pravilnoj prehrani loze.

Popiti čašu vina i uživati u uistinu kvalitetnom hrvatskom vinu s “eko” certifikatom vrlo je lako pogotovo ako proučite ovaj GREEN popis najboljih hrvatskih vina.

KABOLA

Pojam “organski” za ovu je vinariju sinonim želje za istraživanjem i suradnje s prirodom. Glavni cilj ovih istarskih vinara je raditi poštujući okoliš u kojem raste vinova loza, stalno se zalažući za zdravi i ispravan pristup naših poljoprivrednih i podrumskih metoda, uvijek odražavajući kontrolu nad svakim proizvodnim procesom od vinograda do boce, uvijek i prvenstveno baveći se kvalitetom vina. Vodeći se time, 2009.godine Kabolina je ukupna proizvodnja grožđa (i ekstra djevičanskog maslinovog ulja) prešla na BIO (ekološku) proizvodnju, a stručna ocjenjivanja svake godine potvrđuju uspjeh.

BOLFAN

Tisućljetna tradicija uzgoja vinove loze na obroncima današnjeg zlatarskog vinogorja dovoljni svjedoči o tome kako tlo na kojem su zasađeni vinogradi vinarije Bolfan Vinski Vrh predstavlja idealan supstrat za proizvodnju visokokvalitetnih vina. Uvjereni da kvalitetno vino nastaje u vinogradu, a ne u podrumu, ističu važnost brige za okoliš, održavanja mikrobiološku ravnotežu u vinogradu, borbu za zdravlje našeg trsa i  djelovanje u osvještavanju svakog vinskog ljubitelja, kupca i namjernika.

ROKI’S

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vreco Bozo (@bozovreco)

Vis je otok s puno sunca, zelenila, vlastite kvalitetne vode i plodne zemlje. Upravo zbog specifičnosti podneblja i klimatskih uvjeta na otoku Visu, već 20 godina obitelj Roki poznata je kao ekološki proizvođač grožđa. Obrađujući vinograde prema načelima ekološke proizvodnje, u pitoresknom Pliskom Polju, obiteljska vinarija Monike i Olivera Rokija daje vino najbolje kvalitete, a najpopularniji je Plavac Mali, bogate ljubičaste boje.

TERRA MADRE

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Terra Madre (@terramadrevina)

Vinogradi Terra Madre imaju idealne uvjete za uzgoj vinove loze na ekološki način. Ekološki certifikat tako nose od 2013. godine pod stručnim nadzorom, Zadruge AgriBioCert iz Omišlja. U obradi tla većina poslova odvija se ručno ili pomoću mehanizacije prilagođene za tu namjenu stoga ne čudi da je nakon mnogobrojnih nagrada na domaćem tržištu ovoj vinariji iz Komarne stiglo i međunarodno priznanje- srebrna medalja s najprestižnijeg natjecanja Decanter u Londonu i to za Plavac Premium, berbu 2016. godine.

KALAZIĆ

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KALAZIĆ WINES (@kalazicwines)

I Baranja svog “konja za trku” ima. Zahvaljujući odličnom tlu i pogodnoj klimi, vinarija Kalazić uspješno uzgaja brojne kontinentalne sorte vinove loze od čijeg grožđa proizvode kvalitetna i vrhunska vina. Uspješno spajaju stečena znanja s najnovijom tehnologijom i naprednim proizvodnim procesima, a od 2014., ova vinarija s vinogradima smještenim na potezu između mjesta Zmajevac i Batina u neposrednoj blizini Dunava, nosi i eko certifikat.

Ekološki uzgoj danas zamjenjuje riječi „zdrav“, te je u posljednje vrijeme postao sve veći trend. Sve više ljudi konzumira hranu i proizvode proizvedene ekološkom proizvodnjom, a tako bi trebalo biti i kad je uživanje u dobroj kapljici u pitanju.

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash, Facebook page Bolfan / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.