view-cleaning-products-arrangement

HENKEL DONOSI

Znate li što je zeleno čišćenje i zašto je vrijeme za okrenuti se ovoj alternativi?

GREEN_300_listici_sredina

"Generalka" bez grižnje savjesti

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Održivost i odgovorne navike sve su češće riječi koje se provlače u svakodnevnom životu, a uz njih su nerijetko povezani i takvi proizvodi. No, što je s održivim čišćenjem? Iako se ustalilo mišljenje kako je nemoguće očistiti kuću bez snažnih sredstava punih kemikalija, alternativne metode u vidu ekoloških deterdženata dokaz su kako je zeleno čišćenje itekako moguće.

Postoji mnogo specijaliziranih deterdženata za čišćenje kuće i rublja koje ćete naći na policama trgovina, a da ih u svega nekoliko jednostavnih koraka možemo i sami napraviti kod kuće. Uz to, takva vrsta sredstava za čišćenje znatno je obzirnija prema okolišu i osim što sami biramo količinu napravljenog deterdženta, sami utječemo i na sastojke s kojima smo ga napravili te smo za njega iskoristili neku od ambalaža koju već imamo kod kuće i time smanjili otpad. Zeleno čišćenje ili originalnim nazivom green cleaning može imati mnogo definicija, ali glavni cilj procesa je korištenje otopina za čišćenje i metoda koje nas i našu okolinu održavaju zdravima i bez toksina.

Izloženost kemikalijama i otrovima potencijalno može uzrokovati nepopravljivu štetu našim tijelima, vodi, zraku i cijelom ekosustavu. Zeleno čišćenje znači koristiti ekološki prihvatljiv proizvod za čišćenje ili čišćenje vašeg doma na način da ujedno i smanjuje otpad koji odlazi na odlagališta. Vjerojatno je mnogima prva asocijacija na sredstva za čišćenje iz kućne proizvodnje soda bikarbona, ocat i limun, a upravo odgovorno čišćenje ujedno znači da u proizvodima nema fosfata, klora, umjetnih mirisa i boja te da je ambalaža biorazgradiva ili koja se može reciklirati. Danas se sve više okrećemo prema zelenim svakodnevnim navikama i jedno od njih je svakako i čišćenje doma. I dok se na neke nove ekološki odgovornije stvari u životu vrlo lako naviknuti, za neke nam treba mnogo više vremena i truda.

Međutim, tijekom radnog tjedna, teško je ponekad odvojiti vrijeme ne bi li napravili vlastiti deterdžent. Lakše je posegnuti za prvim koji se nalazi na polici dućana. No, kad već kupujemo proizvode za čišćenje, onda neka oni budu što odgovorniji prema okolišu, a umjesto da uzmemo prvog s police, posvetimo prirodi barem nekoliko minuta ne bi li odabrali one proizvode koji vas podržavaju u čišćenju na održiv i odgovoran način te pritom ne ugrožavaju kvalitetu čistoće vašeg doma. Možda su limun, ocat i soda bikarbona najbolji odgovor za zeleno čišćenje, no dovoljno ćemo biti odgovorni prema okolišu i ako “generalku” svog doma odlučimo napraviti s proizvodima koje smo kupili, ako su oni ekološki prihvatljivi te da osim okolišu ne štete ni našem zdravlju koje treba itekako čuvati. Tek tada je sve u skladu, a naš očišćeni dom dobiva dodatni sjaj. 

PHOTOS BY: Unsplash, FreePik / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.