Znate li što je biofilni dizajn? Upravo se on postavlja kao glavni trend u uređenju domova ove godine

GREEN_300_listici_sredina

Balans s prirodom unutar četiri zida

Razni su trendovi prošli kroz uređenje interijera, no čini se kako je godina u koju smo tek zakoračili postala ona u kojoj će vladati biofilni dizajn. Evo što to znači.

Trendovi u uređenju domova mijenjaju se iz godine u godinu, a 2022. iako je tek započela čini se da će ovo biti godina uređenja koji teži što većoj svjetlosti, prirodnim materijalima i zelenilu. Riječ je o tzv. biofilnom dizajnu koji u svojoj srži povezuje ukućane s prirodom. Ne samo da naglašava prirodne elemente kao što su unakrsna ventilacija i prirodna rasvjeta, već također stavlja fokus na stvaranje zdravog i produktivnog prostora za kojim čini se, svi žudimo s obzirom na to da je rad od kuće postao sve češća pojava u svijetu. Prefiks bio znači život, čime je jasno zašto pokret uključuje puno biljaka i drugog zelenila. To bi bilo i unutar prostora i unutar pogleda kroz prozore i vrata. Uz vegetaciju unose se i drugi prirodni materijali poput granja i vode.

Stephen Kellert, profesor socijalne ekologije na Yaleu, zaslužan je za rane temelje dizajna interijera. Razvio je vodeći skup principa s ciljem unošenja iskustava s otvorenog u kućno okruženje. Jedna od temeljnih stvari u biofilnom dizajnu svakako je svjetlo. Ako ste u fazi izgradnje (ili preuređenja), najbolji način za razvoj dizajna je unošenje prirodnog svjetla na sve moguće načine kroz krovne prozore, velike prozore i staklena vrata. Ako preuređenje nije na planu, ugradite površine koje reflektiraju svjetlost, kao što su stakleni stolovi i velika ogledala. Za unutarnju rasvjetu koristite prirodne i energetski učinkovite žarulje i ponudite si opcije s rasvjetom u obliku raznolikih lustera. Osigurajte dodatno osvjetljenje ispod ormarića, podnim i stolnim svjetiljkama. Razmislite o tome kako se svjetlost kreće vašim prostorom od jutra do mraka i kako koristite prostor. Postavite svoj stol ili kauč blizu prozora. 

I boja ima veliku ulogu u postavljanju prostora. Kada se oslanjate na biofilni dizajn interijera, neka paleta boja bude suptilna i prirodna. Razmislite o bež varijantama. Također, u obzir uzmite i umirujuće nijanse plave i zelene. Ono što je također vrlo bitno jest osigurati protok zraka. Svjež zrak stvara ugodu u prostoru i donosi trenutnu vezu s vanjskim prostorom. Imajući to na umu, oslonite se na otvorena vrata i prozore s paravanima. Ako nemate prirodni izvor zraka, umjesto toga upotrijebite stropni ventilator. Razmotrite mogućnosti protoka zraka prilikom postavljanja namještaja.

Biofilni dizajn nikako ne može proći bez biljaka. Poznata je stvar da biljke prirodno filtriraju zrak, ali i pružaju zdraviju okolinu s manje stresa. Koristite stropne kuke za vješanje biljaka, prozorske klupice i višeslojno postolje za biljke. Važno je da nekim detaljem u domu posvetite i vodi u vidu stolne fontane kao i dodavanje peći ili kamina. Pucketanje drva, miris i izgled plamena koji se penje prema gore budi sjećanja na kampiranje, ljetni kamp iz djetinjstva i druženja u dvorištu.

Odabir namještaja neka bude sa što zaobljenijim rubovima, okruglim stolovima kao i tepisima jer time ćete dobiti toplinu i mekoću doma. Još je nekoliko trikova kako postići biofilni prostor, a to su svakako i lagani, prozračni materijali zavjesa, kao i korištenje bambusa, drva i vune pri detaljima i ukrašavanju.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.