pexels-eva-elijas-5503338

Znate li razliku između biorazgradivog i kompostabilnog?

GREEN_300_listici_sredina

Da bismo mogli paziti na okoliš, bitno je educirati se

Jeste li znali da se u Hrvatskoj reciklira i kompostira tek 16% otpada? Vjerojatno ne možete ni zamisliti količinu otpada koju stvaraju ljudi, ali kako stvarnost tog problema postaje sve očitija u svijetu, razne tvrtke pokušavaju ponuditi naizgled jednostavna rješenja.

Kada su potrošači postali svjesni posljedica plastike na planet, industrija je ponudila recikliranje plastike kao rješenje tog problema. No da bi se plastika uspješno reciklirala potrebni su mnogi resursi, velika količina novca i odgovarajući uređaji. Sami ljudi su još uvijek needucirani kako što reciklirati, a time dolazi do još više otpada. Neki će možda pomisliti da čine dobro time što su odabrali biorazgradivu vrećicu u dućanu, no jedino ako su upoznati s time što učiniti s njom kasnije.
Pojmovi biorazgradivo i kompostabilno se često koriste naizmjenično, no zapravo se radi o dva različita procesa. Svi kompostabilni predmeti su biorazgradivi, ali nisu svi biorazgradivi proizvodi kompostabilni.

Što znači biorazgradivo?

Biorazgradivo znači da se predmet može rastaviti u svoje osnovne elemente bakterijama, gljivicama ili nekim drugim biološkim postupkom. Biorazgradnja je samo proces prirode koji razgrađuje materijale na njihove sastavne dijelove. Većina voća, povrća i ostale biljne hrane biorazgradivi su jer ako ih zakopate u dvorište bez odgovarajuće postavke za kompostiranje, na kraju će se razgraditi.
Mnoge stvari se razgrađuju ako im se da dovoljno vremena, ali to ih ne čini ekološki prihvatljivima. Plastika je dobar primjer za to, jer su joj potrebna desetljeća ili dulje da se razbije na odlagalištu, a kad se to dogodi, pretvori se u stvari poput mikroplastike ili ugljičnog dioksida, od čega nijedno nije dobro za okoliš.
Da bi se proizvod mogao označiti kao biorazgradiv, mora se moći pretvoriti u organsku tvar. Općenito, biorazgradivi se proizvodi brže razgrađuju (otprilike tri do šest mjeseci) što se čini idealnim, pogotovo u usporedbi sa sintetičkim proizvodima kojima može biti potrebno nekoliko stotina godina da se razgrade. Ipak, biorazgradivi proizvodi umanjuju utjecaj na okoliš samo ako se pravilno odlažu i nalaze se u objektima koji reguliraju temperaturu, vlagu i razinu zraka. Ako kupite ambalažu na kojoj stoji oznaka biorazgradivosti, to u biti znači da ako taj proizvod završi na odlagalištu otpada, da će se eventualno razgraditi, ali i da će pritom emitirati stakleničke plinove.

Što znači kompostabilno?

Kompostiranje je postupak recikliranja organskog otpada za ponovnu upotrebu. Ako se pravilno odlože, kompostabilni materijali se mogu razgraditi za samo nekoliko mjeseci. Rezultat je organski materijal koji se postupkom razgradnje može pretvoriti u tlo ili gnojivo bogato hranjivim tvarima, a proces kompostiranja omogućuje povratak organskog ugljika u zemlju i smanjuje emisiju stakleničkih plinova. Dobra stvar kod kompostiranja je to što se može učiniti kod kuće, ali je pritom jako bitno da se radi na pravilan način kako bi se materijal bogat hranjivim tvarima mogao vratiti u zemlju. Samo zato što je nešto označeno kao kompostabilno, ne znači da ga potrošači mogu uspješno kompostirati. Neke proizvode treba poslati u komercijalne objekte koji reguliraju okolišne uvjete potrebne za kompostiranje, te je zbog toga nužno pažljivo čitati oznake proizvoda.

Što dalje?

Biorazgradivi i kompostabilni proizvodi mogu potencijalno biti ekološki prihvatljivo rješenje problema otpada u našem svijetu, ali samo ako se pravilno obradi. Često potrošači bacaju takve proizvode u smeće misleći da će se na odlagalištu jednostavno razbiti u sigurne organske tvari. Međutim, ti se proizvodi zakopaju ispod smeća s vrlo malo kisika, a zapravo se ne mogu sigurno razgraditi bez kisika, odgovarajuće količine svjetlosti i bakterija.

Iako bi svi silno željeli da postoji jednostavno rješenje za ovaj problem, da netko drugi za nas rješava problem smeća na najbolji mogući način bez da mi moramo paziti na to, i dok proizvođači kompletno ne izbace materijale i proizvode štetne za okoliš iz cirkulacije, mi moramo sami odlučiti pridonijeti postupku zaštite okoliša. Najbolji način za to je educirati se o vrstama materijala koji su štetni i odlučiti da takve materijale, stvari i pakiranja više ne kupujemo. A prije svega, usredotočiti se na proizvode za višekratnu upotrebu. Kada se biorazgradivi ili kompostabilni proizvodi čine kao jedina opcija, trebamo pažljivo pročitati naljepnice. Na kraju, treba se oslanjati na smanjenje i ponovnu upotrebu, umanjujući potrebu za potpunim recikliranjem.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.