ezgif-2-9a0f280336

Znate li po čemu se novootvorena džamija u Sisku razlikuje od ostalih u regiji?

GREEN_300_listici_sredina

Ideja izgradnje rođena je prije više od pola stoljeća

Džamija i Islamski kulturni centar u Sisku svečano su otvoreni u prisustvu najviših državnih i vjerskih lidera Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Republike Turske. Njezina izgradnja želja je brojnih generacija muslimana sisačkog džemata već desetljećima, a ovo je ujedno i prva takva džamija u regiji.

Velik broj građana okupio se u Sisku oko novog Islamskog kulturnog centra, koji su jučer svečano otvorili predsjednik Zoran Milanović i turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan. Pripreme za izgradnju džamije u Sisku traju godinama, a projekt je zahvaljujući brojnim donacijama iz zemlje i inozemstva ostvaren u posljednje tri godine. Budući da je Turska glavni financijaš gradnje džamije i bez njezine pomoći ne bi ni bila sagrađena, nosit će Erdoganovo ime.

Izgradnja spomenute džamije smatra se povijesnom jer je ideja stara više od 50 godina i san mnogih generacija muslimana, kazao je Alem Crnkić, glavni sisački imam. Očekuje se da će centar opsluživati ​​više od 4000 ljudi u okrugu iz muslimanske zajednice koja svoje službene korijene vuče iz 1968. Novi islamski centar prostirat će se na površini od oko 2.600 četvornih metara. Jedna petina kompleksa bit će namijenjena samo molitvama, dok je preostalih oko 2000 četvornih metara namijenjeno svim posjetiteljima.

Odlika sisačke džamije je njena energetska učinkovitost, zbog čega je opisuju kao prvu eko džamiju u ovom dijelu Europe. Centar ima dizalice topline, solarne panele na krovu i fotonaponsku elektranu od 30 kilovatsati, povrh energetski učinkovite LED rasvjete. Crnkić je u jednom intervjuu uoči otvorenja rekao da mu je posebno drago što džamija ima i ekološki aspekt, jer čovječanstvo “dobiva sve više upozorenja do koje mjere je samo sebi neprijatelj i kako će samo sebe uništiti ako ne razmišlja o svojim posljedicama na okoliš”.

Osim prostora za molitvu, Centar ima višenamjenske učionice namijenjene za vjeronauk, ali i druge teme poput islamske kulture. Tu je i restoran s islamskim specijalitetima i veliki kongresni centar koji može ugostiti međuvjerske konferencije. Tu je i dnevni boravak – prostor za odmor i komunikaciju, gdje će posjetitelji moći čitati u orijentalnom ambijentu uz topli napitak. Vikend nakon inauguracije održat će se dani otvorenih vrata za stanovnike i turiste zainteresirane za upoznavanje centra.

Hrvatska ima i manju džamiju u Gunji, koja je prva i najstarija u zemlji, te manji islamski centar u Umagu.

PHOTOS BY: Siska.hr; Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.