198800

JYSK DONOSI

Znate li koliko često trebate prati i mijenjati jastuk na kojem spavate?

GREEN_300_listici_sredina

Trećinu života provedemo na jastuku!

Redovito pranje jastuka može pomoći u uklanjanju prljavštine, znoja i bakterija te produžiti vijek trajanja jastuka. Međutim, ako je vaš jastuk star, neudoban ili je izgubio oblik, možda je vrijeme da razmislite o kupnji novog za bolji i kvalitetniji san.

Znamo da je za kvalitetan san potreban dobar jastuk, ali zaboravljamo da i on ima “rok trajanja” i da nam stari jastuci mogu donijeti više štete nego koristi. Vjerojatno se toliko fokusiramo na madrac i posteljinu da zanemarujemo važnost održavanja jastuka, unatoč činjenici da trećinu života provedemo spavajući na njima. Jastuci su sjajan izvor udobnosti i podrške za našu glavu i vrat, ali isto tako mogu biti uzročnici alergija i drugih zdravstvenih problema ako ih ne održavamo redovito.

Jastuci nakon nekoliko godina korištenja nakupljaju prljavštinu, znoj, masnoće i mrtve stanice kože. Osim toga, jastuci su pogodni za razmnožavanje grinja i bakterija koje mogu uzrokovati alergije, astmu i druge zdravstvene probleme. Zbog toga je vrlo važno da redovito peremo i mijenjamo jastuke.

Mogu li se jastuci oprati?

Ponekad je dovoljno osvježiti jastuk da bi mu se vratio stari sjaj. Kada je u pitanju pranje jastuka, mnogi se pitaju može li se on oprati u perilici rublja. Ako je jastuk periv, možete ga oprati u perilici na niskoj temperaturi, a zatim ga osušiti u sušilici također na niskoj temperaturi. No, važno je obratiti pozornost na oznaku za pranje na jastuku kako biste bili sigurni da ga održavate na pravilan način. Preporuka je da jastuk operete svakih tri do šest mjeseci.

Znakovi da trebate zamijeniti jastuk

Jastuci ne dolaze s označenim datumom do kada ih je u redu koristiti, iako većina stručnjaka preporučuje zamjenu jastuka svakih godinu do dvije dana. Na vama je da obratite pozornost na to kako vaš jastuk izgleda, kako se ponaša dok na njemu ležite i kakav je osjećaj na njemu provoditi noć.

Jastuk je kvrgav: Kad vaš jastuk postane kvrgav, a centrifuga u perilici i sušilici ne pomaže, možda ga treba zamijeniti. Jastuci s plišanim unutarnjim punjenjem poput paperja, alternativnog paperja ili usitnjene pjene skloni su stvaranju grudica. Tijekom vremena materijal za punjenje nakuplja prljavštinu, vlagu, tjelesna ulja i druge ostatke koje redovno pranje ne može uvijek ukloniti. Kada unutarnja ispuna formira grudice, gubi sposobnost pružanja dosljedne potpore.

Trajni mirisi ili mrlje: Čak i uz redovito čišćenje, jastuci imaju tendenciju skupljanja mrlja od znoja i vlage. Nakon nekoliko godina to može dovesti do trajne promjene boje, pa čak i neugodnih mirisa. Ako vam jastuk požuti i ima neugodan miris, vrijeme je da ga zamijenite.

Gubitak punoće: Nakon dužeg stiskanja svake noći, jastuk se može početi spljoštiti. Ravan jastuk može uzrokovati bol u vratu, osobito ako spavate na boku.

Kakav jastuk kupiti?

Svi znamo da dobar dan počinje dobrim snom, a san utječe na naše raspoloženje i energiju. Veliki problem kod tradicionalnih jastuka koji su nekvalitetno održavani ili stari je što postaju žarište alergena. Noću ljudima stvaraju respiratorne probleme što u konačnici dovodi i do neprospavanih noći.

Ako vas tijekom noći muče takvi problemi, trebali biste razmisliti o kupnji jastuka od memorijske pjene. Naime, takav jastuk idealan je za alergičare jer grinje ne mogu preživjeti u pjeni. Naša preporuka su WELLPUR antialergijski jastuci  jer osim što omogućuju bolju higijenu spavanja, dolaze u eco-friendly ambalaži. Naime, JYSK je predstavio rješenje za pakiranje WELLPUR jastuka na kojem je uklonio plastične ručke koje je ugradio u samu kartonsku kutiju koja se može reciklirati. Time će se godišnje uštedjeti tri milijuna plastičnih ručki, a zamjenom patentnih zatvarača na jastuku tekstilnim, svake će se godine uštedjeti milijun metalnih patentnih zatvarača. Zamjena patentnih zatvarača na jastucima je i praktično tekstilno rješenje, jer će se dva sloja tkanine preklapati i tako činiti meko zatvaranje. Samo ovakve naizgled male modifikacije mogu zapravo donijeti snažne zelene promjene.

Što učiniti sa starim jastukom?

Stari jastuk možda više nije koristan za spavanje, ali postoji mnogo načina na koje možete prenamijeniti svoj jastuk i dati mu drugi život. Navucite na svoj stari jastuk novu navlaku koja će odgovarati dekoru dnevne sobe i koristite ga kao podni jastuk za sjedenje. Za one koji vole “uradi sam” projekte, stari jastuci mogu biti izvrstan izvor punjenja. Možete promijeniti namjenu paperja, alternativnog paperja i isjeckanog pjenastog punjenja kada izrađujete stoper za prozore ili vrata.

Ako mislite da nemate kako iskoristiti stari jastuk, donirajte ga lokalnom skloništu za životinje. Stare deke i jastuci mogu puno značiti mačkama, psima i drugim životinjama koje u skloništu čekaju svoj novi dom. Također, ako je vaš jastuk još uvijek u relativno dobrom stanju, možete ga iskoristiti za izradu krevetića za vašeg kućnog ljubimca. Ako zaista nemate gdje sa starim jastukom, odnesite ga u obližnje reciklažno dvorište.

PHOTOS BY: JYSK / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.