Znate li koji je grad najzeleniji u Europi i zašto?

GREEN_300_listici_sredina

Ispunio sve kriterije

Nakon sto su se dva puta bezuspješno prijavljivali za nagradu najzelenijeg europskog grada, Talin je napokon okrunjen te je postao europska zelena prijestolnica za 2023. godinu. Stručni žiri ocjenjuje 12 kategorija u kojima je estonski grad iza sebe ostavio Krakov, Sofiju i Helsingborg.

“Možda ne izgledamo sretno, ali takvi smo u Estoniji”, prve su riječi Mihhaila Kõlvarta gradonačelnika Talina nakon što je ovaj eurpski grad okrunjen nagradom najzelenijeg, odnosno postao je europska zelena prijestolnica za 2023. godinu. Nakon dva pokušaja da se okruni ovom prestižnom zelenom nagradom, ovom estonskom gradu u Finskom zaljevu treća sreća ipak je upalila te je iza sebe ostavio Krakov, Sofiju te Helsingborg. “Inicijativa Europske komisije nagrađuje gradove koji su se obvezali na ekološku, društvenu i gospodarsku održivost. Radi se o stvaranju istinskog procesa u borbi protiv klimatskih promjena kako bi urbani prostori mogli postati otporniji”, rekao je izlagač nagrada i povjerenik EU za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius. No dobitnici nagrada su i oni koji mogu inspirirati druge svojim održivim rješenjima, šireći ideju da su zeleni gradovi ugodni za život i uživanje. “U tome nije poanta da moraš tako živjeti, već činim to jer je zabavno i super”, rekla je Lykke Leonardsen, voditeljica klimatske jedinice u Kopenhagenu. Učinak grada u prošlosti i sadašnjosti doprinosi procesu ocjenjivanja nagrada.

Stručni žiri daje ocjene u čak dvanaest različitih kategorija; Kvaliteta zraka, Buka, Otpad, Voda, Priroda i bioraznolikost, Održivo korištenje zemljišta i tla, Zeleni rast i eko-inovacije, Klimatske promjene: Ublažavanje, Klimatske promjene: Prilagodba, Održiva urbana mobilnost, Energetske performanse te Upravljanje. Nakon odabira užeg izbora, konačni gradovi ocjenjuju se prema njihovoj ukupnoj predanosti, viziji i entuzijazmu – kao i po njihovoj sposobnosti da budu uzor ostatku svijeta. Talinu je ovo prva takva nagrada, a od kada je zemlja stekla neovisnost 1991. godine, nakon sovjetskog doba, glavni grad Talin uvelike je napredovao u područjima održivog razvoja koji više nije bio ograničen ranije restriktivnim režimom. Stari grad Talin zaslužio je priznanje kao UNESCO-vo mjesto svjetske baštine zbog svoje srednjovjekovne arhitekture, a njegova parkovna mreža također je značajno porasla. Ta zaštićena područja čine 19,5 posto grada. Nakon povijesti teške industrije koja je zagađivala okolinu, danas je Talin prešao dug put. Grad ima dugoročnu strategiju pod nazivom “Talin 2030”, čiji je opći cilj izgradnja zdravog gradskog okoliša i održivog korištenja prirodnih resursa do 2030. godine. Ova je strategija podržana Akcijskim planom o uređenju okoliša u Talinu, Strategijom za oborinske vode i Akcijskim planom za održivu energiju koji uključuje stroge zahtjeve za učinkovitost zgrada.

Kad je žiri zasjedao na dodjeli nagrada European Green City Awardsa, istaknuli su da su elementi poput besplatnog javnog prijevoza pridonijeli pobjedi, među ostalim čimbenicima kao što je i vizija za postizanje klimatskih mjera koje podržavaju ciljeve održivog razvoja UN -a. Talinova klimatski neutralna mapa obećava smanjenje emisija za 40 posto do 2030. godine. “Čvrsto smo opredijeljeni za zelenu budućnost, ali postići ćemo je samo ako možemo napraviti promjene na različitim područjima istovremeno i u sinergiji”, rekao je gradonačelnik Tallinna Mihhail Kõlvart u priopćenju. “Prošlo je vrijeme kada su zaštita prirode i napredak ljudi suprotnosti, naučili smo povezivati ​​inovacije i razvoj s održivim gospodarstvom i zelenim razmišljanjem”, zaključio je gradonačelnik koji je uz titulu najzelenijeg, gradu privredio i dodatnih 600 tisuća eura. 

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.