elisa-schmidt-b2c9eukAhqQ-unsplash

Znate li koji bi grad mogao prvi postati ugljično neutralan?

GREEN_300_listici_sredina

Zdravi natjecateljski duh

Do 2050. godine više od 700 gradova obavezalo se kako će postati ugljično neutralni. Neki od njih ovo su obećanje dali već do 2025. godine. Evo koji gradovi prednjače da postanu prvi ugljično neutralni.

Borba protiv klimatskih promjena ili bar planovi rješenja klimatskih promjena u punom su jeku, a brojne se države diljem svijeta suočavaju s time kako svoje gradove pretvoriti u ugljično neutralne ili bar smanjiti u što većoj mjeri emisiju štetnog CO2. Nekima to ide znatno uspješnije nego drugima pa se postavlja pitanje koji bi grad mogao prvi zadovoljiti sve tražene uvjete i postati ugljično neutralnim?

Pri vrhu ove ljestvice svakako se našao Kopenhagen. Ovaj skandinavski grad od nešto više od 600,000 stanovnika u ozbiljnoj je prednosti da do 2025. godine postane ugljično neutralnim gradom i to zahvaljujući brojnim projektima u koje se unutar grada investira. Da bi se postigao cilj, oko 75 posto svih putovanja tamošnjih stanovnika morat će biti biciklom, pješice ili javnim prijevozom, dok 100 posto njegova grijanja mora dolaziti iz obnovljivih izvora. Na tome već ozbiljno rade i to zahvaljujući Copenhillu o kojemu smo ranije pisali, a riječ je o postrojenju za pretvaranje otpada u energiju koja opskrbljuje desetke tisuća domova i tvrtki.

Osim Kopenhagena, još nekoliko europskih gradova pretendira da prvi postanu ugljično neutralni do 2025.godine. Među njima je i Valencia koja je uistinu posebna po svojim brojnim parkovima i urbanim šumama, a prije nekoliko godina proglašena je i europskom prijestolnicom stabala. Odmah iza Valencije smjestila se i Finska, točnije njezin grad Lahti koji svojim brojnim projektima među kojima su i oni kulturni u kojima u prvi plan stavljaju ekološku osviještenost pa tako imaju i prvi ugljično neutralni simfonijski orkestar u svijetu. Glazbenici tamo na probe dolaze biciklom, na svojim nastupima osviještavaju ljude o ekologiji, a na turneje odlaze električnim vozilima.

U Velikoj Britaniji Nottingham je grad teži ka ugljičnoj neutralnosti. Grad je otkrio planove da do 2028. godine želi postati prvi ugljično neutralni grad u zemlji, ali prema procjenama mogao bi to postati i dvije godine prije. Više od 700 gradova obećalo kako će do 2050. godine postati ugljično neutralni, a hoće li neki svoje ranije ciljeve uspjeti zadovoljiti, preostaje nam vidjeti. Jer 2025. nije tako daleko.

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.