Dirty Dozen za 2022. popis je svježeg voća i povrća najzagađenijeg pesticidima, temeljen na najnovijim testovima Ministarstva poljoprivrede i Uprave za hranu i lijekove. Ostaci pesticida pronađeni su na više od 70 posto neorganskih proizvoda koje su testirali USDA i FDA, nastavljajući problem naglašen u prošlogodišnjem izvješću. Ipak, popis nije razlog za izbjegavanje svježe hrane.
“Svatko bi trebao jesti puno svježeg voća i povrća, bez obzira na to kako su uzgojeni”, rekla je toksikologinja EWG-a Alexis Temkin. “Ali kupci imaju pravo znati koje se potencijalno otrovne tvari nalaze u toj hrani, tako da mogu napraviti najbolji izbor za svoje obitelji, s obzirom na proračunske i druge probleme.” Nedavno istraživanje sa Sveučilišta Harvard pokazuje da konzumacija voća i povrća s visokim razinama ostataka pesticida može smanjiti zaštitu koju konzumiranje takve hrane inače pruža protiv kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti.
Još jednom, jagode, špinat i lisnato povrće (poput kelja i raštike) najveći su prijestupnici. Slijede nektarine, jabuke i grožđe, a tu su i paprike, višnje, breskve, kruške, celer i rajčice.
Prije testiranja voća i povrća, USDA ih pere, riba i guli kao što bi to učinili potrošači – stoga nije točno reći da bi oni koji su zabrinuti zbog konzumacije pesticida trebali samo temeljito oprati svoje proizvode. Za više od 70 posto neorganskih proizvoda s vidljivim pesticidima, gotovo sve razine potpadaju ispod zakonskih ograničenja dopuštenih vladinim propisima.
EWG preporučuje da, kad god je to moguće, potrošači kupuju organske verzije proizvoda s popisa Dirty Dozen. Naime, većina pesticida ne može se legalno primijeniti na proizvode koji se uzgajaju organski. Kada su organske opcije nedostupne ili nedostupne, EWG savjetuje kupcima da kupuju proizvode s popisa Clean Fifteen. Ove godine gotovo 70 posto uzoraka Clean Fifteen popisa nije imalo nikakvih vidljivih ostataka pesticida. Na prvom mjestu toga popisa je avokado, a slijede ga slatki kukuruz, ananas, luk i papaja. Ostatak popisa čine smrznuti grašak, šparoga, zimska dinja, kivi, kupus, gljive, dinja, mango, lubenica i batat.