Znate li koje voće i povrće ima najviše, a koje najmanje ostataka pesticida?

GREEN_300_listici_sredina

Na popisu mnoge omiljene namirnice

Neprofitna američka organizacija za zaštitu okoliša (EWG) svake godine objavljuje popis pod nazivom Dirty Dozen, na kojem je odabrano dvanaest najboljih vrsta konvencionalnih proizvoda koje treba izbjegavati zbog kontaminacije pesticidima. Znate li koje se voće i povrće nalazi na ovogodišnjem popisu?

Dirty Dozen za 2022. popis je svježeg voća i povrća najzagađenijeg pesticidima, temeljen na najnovijim testovima Ministarstva poljoprivrede i Uprave za hranu i lijekove. Ostaci pesticida pronađeni su na više od 70 posto neorganskih proizvoda koje su testirali USDA i FDA, nastavljajući problem naglašen u prošlogodišnjem izvješću. Ipak, popis nije razlog za izbjegavanje svježe hrane.

“Svatko bi trebao jesti puno svježeg voća i povrća, bez obzira na to kako su uzgojeni”, rekla je toksikologinja EWG-a Alexis Temkin. “Ali kupci imaju pravo znati koje se potencijalno otrovne tvari nalaze u toj hrani, tako da mogu napraviti najbolji izbor za svoje obitelji, s obzirom na proračunske i druge probleme.” Nedavno istraživanje sa Sveučilišta Harvard pokazuje da konzumacija voća i povrća s visokim razinama ostataka pesticida može smanjiti zaštitu koju konzumiranje takve hrane inače pruža protiv kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti.

Još jednom, jagode, špinat i lisnato povrće (poput kelja i raštike) najveći su prijestupnici. Slijede nektarine, jabuke i grožđe, a tu su i paprike, višnje, breskve, kruške, celer i rajčice.

Prije testiranja voća i povrća, USDA ih pere, riba i guli kao što bi to učinili potrošači – stoga nije točno reći da bi oni koji su zabrinuti zbog konzumacije pesticida trebali samo temeljito oprati svoje proizvode. Za više od 70 posto neorganskih proizvoda s vidljivim pesticidima, gotovo sve razine potpadaju ispod zakonskih ograničenja dopuštenih vladinim propisima.

EWG preporučuje da, kad god je to moguće, potrošači kupuju organske verzije proizvoda s popisa Dirty Dozen. Naime, većina pesticida ne može se legalno primijeniti na proizvode koji se uzgajaju organski. Kada su organske opcije nedostupne ili nedostupne, EWG savjetuje kupcima da kupuju proizvode s popisa Clean Fifteen. Ove godine gotovo 70 posto uzoraka Clean Fifteen popisa nije imalo nikakvih vidljivih ostataka pesticida. Na prvom mjestu toga popisa je avokado, a slijede ga slatki kukuruz, ananas, luk i papaja. Ostatak popisa čine smrznuti grašak, šparoga, zimska dinja, kivi, kupus, gljive, dinja, mango, lubenica i batat.

PHOTOS BY: Unsplash; Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.