Znate li koje su države najzelenije na svijetu?

Znate li koje su države najzelenije na svijetu?

GREEN_300_listici_sredina

Što ako bi ste svoju sljedeću destinaciju birali po tome koliko je "zelena"? 

Indeks ekološke učinkovitosti izvješće je kojim se određuje koje zemlje širom svijeta prednjače u provođenju politika koje štite okoliš. Najnovije izvješće EPI-ja u kojem je rangirano 180 zemalja na sam vrh smjestilo je tri europske zemlje.

Mnogi čimbenici mogu utjecati na vašu odluku o sljedećem putovanju.

Vrsta odredišta je, naravno, važna, kao i odluka koje iskustvo želite doživjeti. Miran odlazak na plažu ili živahna turneja po više gradova?

A što ako bi ste svoju sljedeću destinaciju birali po tome koliko je “zelena”?

Ekologija je danas pojam budućnosti, a predstavlja osviještenost pojedinca prema okolini u kojoj živi. Kako klimatske promjene postaju sve veća globalna briga i kako je nemoguće zanemariti utjecaj putovanja na okoliš, prije vašeg putovanja mogli bi ste se zapitati sljedeće pitanje – “koja odredišta i države ulažu najveće napore da postanu i ostanu najviše ekološki osviještene?”

Ekologija

Indeks ekološke učinkovitosti (EPI) izvješće je kojim se određuje koje zemlje širom svijeta prednjače u provođenju politika koje štite okoliš. Globalni indeks određuje rangiranje zemlje na temelju njenih nastojanja da riješi probleme zaštite okoliša, koji imaju najviše utjecaja na zdravlje i održivost u svijetu, poput klimatskih promjena i zagađenja.

Najnovije izvješće EPI-ja u kojem je rangirano 180 zemalja, koristeći mjerne podatke u kategorijama: kvaliteta zraka, voda i kanalizacija, teški metali, biološka raznolikost i stanište, klima i energija, zagađenje zraka, vodeni resursi i poljoprivreda, došlo je do sljedećih rezultata.

Pogađate li koje su najzelenije države svijeta?

Kopenhagen

DANSKA

Najzelenija zemlja svijeta, s ukupnom ocjenom 82,50 na prvom je mjestu sa 100 bodova u kategoriji vodnih resursa i kategoriji pročišćavanja otpadnih voda. Osim same države i njene izvrsne ekološke politike, i glavni grad Kopenhagen s nešto više od milijun stanovnika uspio je zadržati očaravajuće “provincijalan”, miran i idiličan ugođaj najzelenije europske metropole, koja obiluje restoranima, kafićima, klubovima, muzejima, galerijama, trgovinama i noćnim životom.

Luksemburg

LUKSEMBURG

Najmanja i najbogatija država Europske unije ima ukupni indeks EPI 82,3 pa tom brojkom zauzima 2. mjesto na popisu najzelenijih zemalja. Osim po vitalnosti ekosustava i po dobroj strategiji vodnih resursa te pročišćavanja otpadnih voda s ocjenom 98,5, ova zemlja s 34% površine šuma unatoč rastućem broju stanovnika i BDP-a uspijeva otkloniti negativan utjecaj na okoliš.

Švicarska

ŠVICARSKA

Ukupna ocjena 81,5 smjestila je Švicarsku na treće mjesto najzelenijih država u 2020. godini.

2016. godine Švicarska je ispisala povijest kada je postala prva zemlja koja je glasala za uvođenje zelene ekonomije. Nove inicijative uključivale su cilj postizanja održivosti OneEarth do 2050. To je inicijativa koja se temelji na postizanju 100% obnovljive energije, zaštite i obnove 50% svjetskih kopna i oceana te prelaska na regenerativnu, ugljično-negativnu poljoprivredu. Dobrom strategijom, čist zrak, prekrasna jezera i planine ostala su netaknuta bogatstva ove alpske države.

Ostatak liste također drže europske države. Slijede Velika Britanija, Francuska pa Austrija, Švedska i Finska. Tek je na 12. mjestu jedna država van našeg kontinenta. Radi se o Japanu.

Budući da su Japanci poznati po odličnoj tehnologiji, osmislili su sustav za smanjenje emisije CO2 u više od 1,200 objekata za 13% te na taj način poštedjeli atmosferu za 7 milijuna tona CO2. Osim toga, zeleni stav i razmišljanje o okolišu i društvenoj odgovornosti u samoj je srži Japanaca.

Japan

Pravilnim planom i mudrim ulaganjima doprinosimo ekologiji na dugoročne staze. Zemlje koje o budućnosti svojih stanovnika brinu već sada, gledat će u zeleniju budućnost. Baš zato, lista ovih ekološki osviještenih država treba biti primjer i svijetu i nama.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.