febiyan-X_yJiPzo32E-unsplash

Znate li koja je zemlja najveći europski proizvođač bicikala? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

GREEN_300_listici_sredina

Prošle je godine u EU-u proizvedeno oko 13,5 milijuna bicikala

Ova europska zemlja možda nema raširenu biciklističku kulturu kao Nordijci, ali njegov sektor proizvodnje vozila na dva kotača je više nego snažan.

Stigla je nova statistika i Portugal se ponovno popeo na vrh kao vodeći europski proizvođač bicikala, treću godinu zaredom. Prošle je godine u EU-u proizvedeno oko 13,5 milijuna bicikala, a veliki udio te proizvodnje otpada na ibersku zemlju, prema Europskom statističkom uredu (Eurostat). To znači da je više od jedne petine europske proizvodnje bicikala koncentrirano u Portugalu, zemlji koju većina ljudi ne povezuje odmah s biciklizmom. Podaci također pokazuju da je proizvodnja bicikala u EU-u u 2021. porasla za 11% u usporedbi s godinom prije.

Biciklizam promiče osobno zdravlje i dobrobit; ekonomičan je i u mjeri u kojoj može zamijeniti korištenje osobnih automobila, pomaže u smanjenju onečišćenja zraka. Podaci o broju proizvedenih bicikala u EU potječu iz istraživanja PRODCOM-a o proizvodnji industrijskih proizvoda, za koje je Eurostat nedavno objavio podatke za 2021. godinu. Navodno je ove godine i stota obljetnica otvaranja prve tvornice bicikala u Portugalu – “Fábrica Nacional de Bicicletas” u Portu. To se temeljilo na metaloprerađivačkoj industriji 80 kilometara južno u gradu Águeda. Nakon Drugog svjetskog rata tamo se zapravo preselila većina proizvodnje bicikala – toliko da je regija dobila nadimak “Dolina bicikala”.

Prema Cycling Industry Newsu, ono što ovaj određeni proizvodni sektor u zemlji čini tako uspješnim danas je to što se uvijek oslanjao na suradnju među poduzećima, a ne na rivalstvo. Ova suradnja u sektoru dovela je do stvaranja poslovnog udruženja (Abimota) i krovnog brenda “Portugal Bike Value” za pomoć u globalnom marketingu njihovih proizvoda. Rezultat je ovdje s brzim rastom doživljenim u nedavnoj prošlosti. Od 2020. do 2021. izvoz je porastao za impresivnih 39%. U prvim mjesecima 2022. godine stopa rasta čak je porasla do 49%. Danas obujam izvoza portugalske industrije bicikala iznosi 594 milijuna eura godišnje.

Što se tiče prvih 5 zemalja u EU koje proizvode bicikle, one su: 1. Portugal, 2. Rumunjska, 3. Italija, 4. Njemačka i 5. Poljska.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.