tn_large_1683106354-thecafarapeluso2022-1

Znate li kako nas čuje more? Ova genijalna izložba ima odgovore

GREEN_300_listici_sredina

Uskoro će Splićani, ali i svi zainteresirani, moći doživjeti kako nas čuje more. Ali doslovno. Riječ je o istoimenom umjetničkom programu koji uključuje rezidencije, performanse uživo, radionicu i predavanja. Većina umjetničkih projekata koji će se predstaviti u Domu mladih i Mediteranskom institutu za istraživanje života (MedILS) snažno se fokusira na zagađenje bukom ili zvuk općenito, a cijelo događanje je dio međunarodnog projekta A Sea Change.

Kako navodi Otvoreno more, program tematizira more, njegove (ljudske i neljudske) zajednice i povezane ekološke krize – razorne i ujedno neprimjetne našim ljudskim osjetilima.

Kompletan program tiče se znanstvenih podataka o moru – njihovoj uporabi, produkciji, vizualizaciji te novim mogućim scenarijima. Na taj način utječu na razumijevanje morskog okoliša i naglašavaju koliko ljudi zapravo onečišćuju morski ekosustav.

Dok eksperimentalni pristup i multidisciplinarna proizvodnja znanja podcrtavaju zajedničku temu programa, većina predstavljenih projekata fokusirana je na zagađenje bukom ili zvuk općenito. Naime, osim što su glavni medij za komunikaciju u morskoj biosferi, zvučni valovi kroz morsku vodu putuju mnogo brže i glasnije nego kroz zrak. Učinci antropogene buke na morski život i podvodni svijet stoga imaju još opasnije i dugotrajnije posljedice.

‘Zvuk je više od medija’ 

Za ove je umjetnike zvuk više od samog medija za komunikaciju i izražavanje. Tako afirmiraju nove načine suživota koji mogu preoblikovati hijerarhije unutar raznolikosti morskih stanovnika.

programu sudjeluju: Marko Marković, Josipa Vujević, Toni Meštrović i Fara Peluso s s MedILS-a, Marco Barotti, Stijn Demeulenaere, Francisca Rocha Gonçalves, Robertina Šebjanič, Tanja Minarik i drugi.

Program “Kako nas čuje more” osmislio je i producirao KONTEJNER u sklopu međunarodnog projekta “A Sea Change” fokusiranog na interdisciplinarne i intermedijske umjetnosti te umjetnička i kustoska istraživanja koja se bave širokim rasponom tema povezanih s morem.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.