Znate li gdje se u Hrvatskoj jedu najukusnije borovnice?

GREEN_300_listici_sredina

Predstavljamo 3 OPG-a

Domaći mali proizvođači sve se više okreću proizvodnji voća koje vole milenijalci. Benefite bobičastog voća odavno su prepoznali brojni lifestyle magazini, nezamjenjiv su dodatak prvom jutarnjem smoothieju, a i jako su fotogenične. Saznali smo koja 3 domaća proizvođača imaju provjereno ukusne borovnice!

Ukusno bobičasto voće i svi njegovi benefiti odavno su vam poznati, no nije na odmet ponoviti zašto su baše borovnice na tronu kraljevstva šumskog voća. Izvor su antioksidansa, jačaju imunitet, sprečavaju rizik od bolesti uzrokovanih povećanom tjelesnom masom, smanjuju rizik od srčanih oštećenja, a i dobar su izvor vitamina, vlakana i minerala. Borovnice su osim svojih brojnih nutritivnih kvaliteta omiljeno voće i mlađim uzrastima jer se pomoću njih mogu dekorirati razni likovi iz crtanih filmova ili životinje. Kako bismo uživali u blagodatima borovnica i ovih ljetnih dana, izdvojili smo tri OPG-a čiji proizvodi jednostavno oduševljavaju!

Rokove borovnice:

Najplavije i najzdravije borovnice, baš kako Roko voli! Prije 10 godina sadnice matičnih biljaka su doseljene iz Sjeverne Amerike u Hrvatsku, a trajni boravak su pronašle na plantaži Dvoranci kod obitelji Viretum. Sezona borovnica traje od travnja do lipnja kada cvjetaju te od lipnja do srpnja kada dozrijevaju. Nakon pažljivog ručnog branja borovnice se pakiraju i svježe dostavljaju na područje Zagreba, stižu brzo i nikad ne kasne. Rokove borovnice su dobile GLOBALG.A.P certifikat kvalitete, koji je globalni certifikat potvrde kvalitete agrikulturne proizvodnje. U proizvodnji ističu kako se svježe borovnice mogu konzumirati od sredine lipnja do početka kolovoza, a kasnije se smrzavaju ili pretvaraju u ukusni džem. Ističu također da se Rokove borovnice peru neposredno prije jela kako bi im se očuvala svježina. Ukoliko se peru prilikom skladištenja u hladnjak, smanjuje im se rok trajanja.

Ekoborovnice Lisjak:

Od 2011. do danas traje priča o borovnicama Lisjak, a od 2014. eko proizvodnja ukusnog bobičastog voća dodatno je pojačana. U Šenkovcu kod Čakovca na nešto više od 1 hektra posađeno je 3500 biljaka borovnica, a u međuvremenu je ovaj proizvođač dobio kultni status. Proizvodnja se kreće prema trima osnovnim načelima – “Zdrav, ukusno, ekološko”, a dolazi pod sloganom “Good Food, Good Mood”. Prilično jasno, zar ne? Brand ekološki uzgojenih borovnica Lisjak ističe kako je ručno branje borovnica jedini održivi oblik, a obiteljski biznis se proširio i na brigu o pčelama, indijske patke trkačice i brinu o psu Harleyu. Osim borovnica, u ponudi obitelji Lisjak dostupni su i ekopekmez od borovnica, eko sirup od lavande i borovnica, slatko ljuti umaci, preljevi za sladoled… i još mnogo brojne izvedenice tamnoljubičastog bobičastog nektara.

Teta Beta

Baš poput familije Lisjak, i borovnice Tete Bete su fantastičan eko proizvod koji je potpomognula Europska unija, točnije Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj. Također, ove fine borovnice imaju certifikat ekološka proizvodnja, što znači da se pri proizvodnji u potpunosti zabranjuju herbicidi, pesticidi, glifosati, nedopuštena gnojiva i lijekovi za biljke. Ovi ekološki proizvođači u potpunosti se oslanjaju na blagodati prirode, a borovnice Tete Bete sa sigurnošću mogu jesti i djeca do jedne godine starosti. Plantaže borovnica Tete Bete nalazi se u blizini Glini, u selu Majske poljane. Mjesto za plantažu je odabrano sasvim slučajno, jer je obitelj inženjera  iz Zagreba odlučila pronaći bijeg od svakodnevice i pronašla ga na prekrasnom 3-hektarskom imanju s 1,5 hektara bagremove šume. Malo po malo svake godine obitelj Elizabete Pezo Paliske uzgajala je po 500 komada borovnica i brusnica, a danas njihovo bogatstvo broji 3000 američkih borovnica i 1000 američkih i europskih brusnica.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.