annie-spratt-VviNSpJuGj0-unsplash

Znate li gdje se nalazi najmanji park na svijetu?

GREEN_300_listici_sredina

Park s vrlo neobičnim posjetiteljima

Često se kaže da je sve stvar perspektive, a možda nikada neće biti istinitijeg primjera za to nego Mill Ends Park u Portlandu u saveznoj američkoj državi Oregon. Ovisno o tome kako ga gledate, to je ili najmanji park na svijetu ili je "najveća kolonija leprechauna zapadno od Irske"...

Da, dobro ste pročitali – irski vilenjaci ili leprechauni. Izranjajući izravno iz mašte osnivača parka Dicka Fagana, Fagan je jedne noći uhvatio leprechauna Patricka O’Toola dok se skrivao u rupi koja je prije bila namijenjena za gradsku rasvjetu, ali je potom napuštena. Prema pravilima leprechauna, budući da je uhvaćen, Patrick O’Toole je morao ispuniti Faganu želju. Fagan je tada poželio vlastiti park, ali budući da nije precizirao veličinu parka, podmukli vilenjak mu je jednostavno dao rupu u kojoj je stajao. Tako je osnovan Mill Ends Park, koji je posvećen Danu sv. Patrika 1948. godine. Grad ga je priznao kao službeni gradski park na Dan sv. Patrika 1976. Nažalost, Fagan nije doživio taj dan jer je preminuo 1969.

Tijekom godina, Fagan, koji je također bio kolumnist u Oregon Journalu, koristio je leprechaune iz parka za priče u svojoj kolumni, koja se također zvala Mill Ends. Naziv je referenca na trgovinu drvom u tom području. Jedna od najistaknutijih priča o leprechaunima u Mill Ends Parku dogodila se kada je gradonačelnik Portlanda uveo policijski sat zbog kojeg su svi gradski parkovi morali biti zatvoreni nakon 23:00h. Pišući u ime Patricka O’Toolea, Fagan je u svojoj kolumni objavio pismo u kojem prijeti da će na gradonačelnika baciti “kletvu leprechuana” ako policijski sat ostane. Kao rezultat toga, leprechauni su službeno oslobođeni policijskog sata.

Bez obzira na doba dana, vilenjaci i druga čarobna bića općenito će biti jedina koja će se naći u Mill Ends Parku, jer oni jedini mogu stati u njega. Naime, sa samo dva četvorna metra, naveden je u Guinnessova knjiga svjetskih rekorda od 1971. godine kao najmanji park na svijetu. Osim cvijeća, biljaka i drveća, u parku se nalazio bazen s daskom za skokove, mini vidikovac, a ponekad dobije instalaciju poput košarkaškog igrališta da vilenjacima ne bude dosadno.


U parku se svake godine održavaju i proslave Dana sv. Patrika, uključujući koncerte gajdi; izvanredan podvig, s obzirom na to da se Mill Ends Park nalazi na središnjem dijelu prometne ceste, Naito Parkway. Kada je Naito Parkway bio u izgradnji 2006., Mills End Park privremeno je premješten u sadilicu ispred Portlandskog Svjetskog trgovačkog centra. Nakon završetka, park je vraćen na prvobitno mjesto, dan prije Dana sv. Patrika 2007. godine, uz svečanosti uključujući gajde, obitelj Fagan i Royal Rosarians, službene ambasadore grada Portlanda.

Park Mill Ends možda je najmanji park na svijetu, ali pokazuje kako mašta jednog čovjeka može imati veliki utjecaj.

Snimku Mill Ends Parka i njegovu priču možete pogledati u videu ispod:

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.