sonika-agarwal-7l3ear2oFl8-unsplash

Znanstvenici upozoravaju na “apokalipsu insekata” zbog klimatskih promjena

GREEN_300_listici_sredina

Porast temperatura donosi nove probleme

Zbog podataka pronađenih u nedavnoj australskoj studiji, stručnjaci su zabrinuti za budućnost života na zemlji zbog klimatskih promjena i uloge insekata u bioraznolikosti i oprašivanju.

Nadolazeća “apokalipsa insekata” imat će radikalne učinke na okoliš i čovječanstvo, upozorio je australski znanstvenik. Naime, međunarodna studija o budućnosti insekata prema scenarijima klimatskih promjena otkrila je da će gubitak insekata drastično smanjiti sposobnost čovječanstva da izgradi održivu budućnost.

Koautor William Laurance sa Sveučilišta James Cook u Australiji rekao je da se biosfera već zagrijala za oko 1,1 °C od industrijalizacije. Predviđa se da će se do 2100. zagrijati za dodatnih 2-5 °C ako se značajno ne smanje emisije stakleničkih plinova.

“Mala veličina tijela kukca i nemogućnost reguliranja vlastite tjelesne temperature učinili su ih posebno osjetljivim na promjene temperature i razine vlage”, rekao je Laurance u priopćenju. “Sve veći broj dokaza pokazuje da mnoge populacije insekata brzo opadaju na mnogim mjestima. Ti su padovi duboko zabrinjavajući, a mediji, pa čak i neki znanstvenici, sve više koriste izraze poput “apokalipse insekata” kako bi opisali ovaj fenomen,” dodao Laurance.

“Gubitak insekata uspinje se u hranidbenom lancu i možda već igra važnu ulogu u široko rasprostranjenom padu njihovih konzumenata, kao što su ptice koje jedu kukce u umjerenim okruženjima. Kukci su važni akteri u bioraznolikosti i na usluzi su širem okolišu- uključujući oprašivanje, kontrolu štetočina i recikliranje hranjivih tvari – a sve je to korisno za druga bića, uključujući ljude”, ističe Laurance.

Studija je pokazala da su klimatske promjene pojačale učinke drugih čimbenika koji ugrožavaju populacije insekata, kao što su onečišćenje, gubitak staništa i predatorstvo. “Ključno je upravljati staništima i obnoviti ih tako da budu “otporna na klimu” i omogućuju kukcima da pronađu skloništa u kojima mogu preživjeti ekstremne klimatske prilike”, rekao je Laurance.

“Dokazi su jasni i upečatljivi. Moramo djelovati sada kako bismo smanjili utjecaj na populacije insekata – znamo kako to učiniti, ali donošenje odluka i potrebno financiranje stalno se stavlja na kraj liste prioriteta”, dodao je Laurance.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.