matteo-catanese-vZ3uBD5r1Rs-unsplash

Znanstvenici su možda pronašli pristupačan način da unište opasne “vječne kemikalije”

GREEN_300_listici_sredina

Nalaze se posvuda

Perfluoralkilne i polifluoroalkilne tvari, poznate i kao PFAS, često se nazivaju "vječnim kemikalijama", na temelju znanstvene ideje da se te otrovne tvari nikada neće razgraditi u prirodi. Međutim, kao dio nove studije, skupina znanstvenika otkrila je novu metodu koja navodno može ukloniti PFAS s raznih mjesta u prirodi, čime se uništavaju te opasne kemikalije.

Tim znanstvenika možda je pronašao siguran i pristupačan način za uništavanje “vječnih kemikalija”. PFAS, ili perfluoroalkilne i polifluoroalkilne tvari, nalaze se u mnogim kućanskim predmetima, uključujući neprianjajuće teflonske tave i konac za zube. Prema američkoj Agenciji za zaštitu okoliša, danas postoji najmanje 12.000 takvih tvari. Svi oni dijele jednu zajedničku značajku: okosnicu ugljik-fluor koja je jedna od najjačih poznatih veza u organskoj kemiji. To je ono što posuđu za kuhanje obrađenom PFAS-om daje kvalitetu neprianjanja. Međutim, ta ista karakteristika može te tvari učiniti štetnima za ljude.

Budući da su tako izdržljivi iz molekularne perspektive, PFAS kemikalije mogu ostati u tlu i vodi dugi niz godina. Znanstvenici su pokazali da produljena izloženost njima može dovesti do povećanog rizika od nekih vrsta raka, smanjenog imuniteta i učinaka na razvoj djece. Istraživači su proveli godine pokušavajući pronaći način da unište vezu ugljik-fluor koja PFAS čini tako tvrdoglavim, ali napredak bi mogao biti na vidiku.

U studiji objavljenoj u časopisu Science, skupina kemičara s UCLA-a, Sveučilišta Northwestern i Kine otkrila je da je mješavina natrijevog hidroksida, kemikalije koja se koristi u lužini, i organskog otapala zvanog dimetil sulfoksid učinkovita u razgradnji velike podskupine PFAS poznatih kao perfluoro karboksilne kiseline ili PFCA. Kada je glavna autorica Brittany Trang zagrijala smjesu između 79 i 121 stupanj Celzijusa, počela je razbijati veze između molekula PFAS. Nakon nekoliko dana, smjesa čak može reducirati sve nusprodukte fluora u bezopasne molekule. Natrijev hidroksid dio je onoga što smjesu čini tako snažnom. Veže se s molekulama PFAS nakon što ih dimetil sulfoksid omekša i ubrza njihovu razgradnju.

Profesor William Dichtel, jedan od koautora studije, rekao je za The New York Times da treba obaviti puno posla prije nego što rješenje počne funkcionirati izvan laboratorija. Tu je i golemost problema. U veljači su znanstvenici procijenili da ljudi svake godine u atmosferu ispuste približno 50.000 tona PFAS kemikalija. Druga nedavna studija otkrila je da kišnica posvuda na Zemlji nije sigurna za piće zbog sveprisutnosti tih tvari. Međutim, znanstvenici su razumljivo uzbuđeni zbog novog otkrića jer ono može pomoći istraživačima da pronađu druge načine uništavanja PFAS-a.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.