vrt hobotnica
vrt hobotnica

Znanstvenici riješili misterij očaravajućeg ‘vrta hobotnica’, mjesta na kojem ih se okupilo čak 20 tisuća

GREEN_300_listici_sredina

Fascinantno mjesto

Ovo se mjesto nalazi na dubini od 3.200 metara ispod površine oceana, u trajnoj ledenoj tami. No istraživači su prebrojali 4.707 gnijezdećih ženki u području od 2,5 hektara na sredini mjesta; procijenili su da se na cijelom "vrtu" nalazi čak 20.000 hobotnica, muških i ženskih.

Tisuće “biserih” hobotnica (Muusoctopus robustus) okupljaju na morskom dnu na Davidson Seamontu na obali Kalifornije kako bi se  parile, gnijezdile i njegovale jaja dok se ne izlegu.

Ovaj je lokalitet otkriven 2018. godine i radi se o najspektakularnijem mjestu za gniježđenje ovih životinja koje je ikada pronađeno.

Znanstvenici su nakon višestrukih ronjenja napokon i otkrili zašto je mjesto toliko privlačno hobotnicama. Ključ je, čini se, u toplini obližnjeg vulkana koja ubrzava razvoj jaja i tako povećava šanse za previžvljavanje mladih, piše Science Alert.

Trajni led i tama, ali…

James Barry s Instituta za istraživanje akvarija Monterey Bay (MBARI) kaže kako im nova saznanja mogu pomoći da bolje razumiju i zaštite morska staništa.

Octopus Garden, kako nazivaju ovo magično mjesto, je na lokaciji koja je na prvu prilično neobična s obzirom na fiziologiju hobotnica.

Nalazi se na dubini od 3.200 metara ispod površine oceana, u trajnoj ledenoj tami. No istraživači su prebrojali 4.707 gnijezdećih ženki u području od 2,5 hektara na sredini mjesta; procijenili su da se na cijelom “vrtu” nalazi čak 20.000 hobotnica, muških i ženskih.

Hobotnice, poput mnogih morskih stvorenja, su hladnokrvne; prosječna temperatura u dubinama Davidson Seamounta, oko 1,6 stupnja Celzijusa, usporava njihov metabolizam.

Neočekivani izvor

No stručnjaci su uronima otkrili da u ovome vrtu postoji do sada nepoznat hidrotermalni sustav zbog kojeg se toplija voda miješa s puno hladnijom vodom. Otkrili su i da se gnijezda hobotnica obično grupiraju u pukotinama – a te pukotine su mjesta gdje toplina probija s morskog dna, zagrijavajući vodu na relativno ugodnih 11 stupnjeva Celzijusa.

Ova temperatura, tim su otkrili, puno je prihvatljivija za metabolizam hobotnica i inkubaciju jaja. Praćenjem pojedinačnih hobotnica, otkrili su da je razdoblje inkubacije za biserne hobotnice skraćeno na otprilike 21 mjesec. Toplina je ubrzala rast embrija i metabolizam majki.

“Duboko more je jedno od najizazovnijih okruženja na Zemlji, ali životinje su razvile pametne načine kako se nositi s ledenim temperaturama, vječnom tamom i ekstremnim pritiskom. Vrlo dugi periodi gniježđenja povećavaju vjerojatnost da jaja majke neće preživjeti”, kaže Barry.

PHOTOS BY: MBARI / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.