pexels-ekrulila-4035587

Znanstvenici proizveli čisto vodikovo gorivo iz morske vode!

GREEN_300_listici_sredina

Bez filtriranja

Vodik bi trebao djelomično ili potpuno zamijeniti energiju proizvedenu fosilnim gorivima.

Kako bi proizveli zeleni vodik bez prethodne obrade, kemijski inženjeri uspjeli su razdvojiti morsku vodu! Riječ je o pokusu razdvajanja prirodne morske vode na kisik i vodik, kako bi elektrolizom proizveli zeleni vodik, koristeći jeftini katalizator u komercijalnom elektrolizeru.

“Koristili smo morsku vodu kao sirovinu bez potrebe za bilo kakvim procesima prethodne obrade, poput desolacije reverznom osmozom, pročišćavanja ili alkalizacije”, rekao je Yao Zheng, jedan od voditelja znanstvenog tima. Istaknuo je pritom da će povećana potražnja za vodikom povećati oskudicu sve ograničenijih resursa slatke vode te bi zato ovaj pokus mogao biti značajan.

Naime, morska voda odličan je resurs jer je beskonačna, a smatra se i prirodnim izvornim elektrolitom, što bi bilo vrlo praktično za regije s dugim obalama i obiljem sunčeve svjetlosti.

Elektroliza morske vode

Elektroliza morske vode još je u ranom razvoju u usporedbi s elektrolizom čiste vode zbog popratnih reakcija na elektrodama i korozije koja proizlazi iz složenosti korištenja morske vode.

“Uvijek je potrebno tretirati nečistu vodu do razine čistoće vode za konvencionalne elektrolizere, uključujući desalinizaciju i deionizaciju, što povećava troškove rada i održavanja procesa”, objasnio je Zheng, koautor studije objavljene u časopisu Energija prirode.

Ovaj rad pruža rješenje za izravno korištenje morske vode bez sustava predtretmana i dodavanja lužina, što pokazuje slične performanse kao i postojeći elektrolizer zrele čiste vode na bazi metala. No, tim će i dalje raditi na skaliranju sustava korištenjem većeg elektrolizera kako bi se mogao koristiti u komercijalnim procesima, kao što je proizvodnja vodika za gorive ćelije te sinteza amonijaka.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.